Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 13:14

Τρεις συλλήψεις μετά από μεγάλη ένταση στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Στον... αέρα τίναξαν με τις φωνές, τις απειλές και την προσπάθεια τρομοκράτησης μαρτύρων, δικηγόρων και δικαστών τη χθεσινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας, μάνα, γιος και θυγατέρα από την πλευρά της οικογένειας παθόντα από την Πελεκανάδα.

Ο κατηγορούμενος, ένας 37χρονος Αλβανός, ο οποίος κατηγορείτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του άλλου γιου της οικογένειας, δεν προσήλθε για να δικαστεί. Ο δικηγόρος του εξήγησε λοιπόν στο δικαστήριο ότι κρατείται στις φυλακές της Αλβανίας, ενώ προσκόμισε και επίσημα έγγραφα. Ξαφνικά, ο 35χρονος γιος της οικογένειας άρχισε να... φωνάζει ειρωνευόμενος, για να δεχτεί επίπληξη από τον πρόεδρο. Εκεί, παρενέβη η 62χρονη μάνα με πολύ επιθετικό τρόπο για να υπερασπιστεί το γιο της, και όταν της ζητήθηκε να βγει έξω, η κατάσταση αγρίεψε. Μέσα στο δικαστήριο και με απίστευτη ένταση που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια (στο μεταξύ στη φασαρία αναμείχθηκε και η 37χρονη κόρη) ακούστηκαν φράσεις όπως "Θα τον θάψω εγώ" ή "Θα σας φάω όλους π...", ενώ πριν ακόμα το δικαστήριο αποφανθεί απειλούσαν... θεούς και δαίμονες ότι τα χαρτιά είναι ψεύτικα. Επιτέθηκαν φραστικά τόσο στον συνήγορο υπεράσπισης όσο και σε μάρτυρες, τους οποίους απειλούσαν και προειδοποιούσαν να φανερώσουν τον κατηγορούμενο γιατί -υποστήριζαν- κρύβεται στο χωριό.

 

ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΙ

Εκείνη την ώρα στην αίθουσα του δικαστηρίου υπήρχε η συνηθισμένη αστυνομική δύναμη για αυτές τις συνεδριάσεις και άμεσα κάλεσαν ενισχύσεις. Μέχρι να φτάσει η ΔΙΑΣ οι αστυνομικοί προσπάθησαν ήρεμα και με λογικά επιχειρήματα να κατευνάσουν τους εξαγριωμένους συγγενείς, ενώ η έδρα αποχώρησε. Μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις και να φύγουν ο γιος και η θυγατέρα με χειροπέδες από την αίθουσα (η μάνα συνελήφθη μετά στο τμήμα), δεν σταμάτησαν δευτερόλεπτο να φωνάζουν και να κινούνται απειλητικά προς αυτούς που τους... έφταιγαν, κατηγορώντας τους για διάφορα.

Και οι τρεις συνελήφθησαν για διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου, απείθεια και διατάραξη οικιακής ειρήνης (η τελευταία κατηγορία γιατί όπως μάθαμε προκάλεσαν φασαρία και στο τμήμα).

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό η "Ε" απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλή Ξηρογιάννη θέτοντάς του ως ερώτημα την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας κατά τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων. Ο πρόεδρος του ΔΣΚ έθεσε λοιπόν ως προτεραιότητα οι δικαστές και οι δικηγόροι να μπορούν μέσα στο περιβάλλον των δικαστηρίων να ασκούν το λειτούργημά τους ανεπηρέαστα και αμερόληπτα και να μην τρομοκρατούνται από κανέναν.

"Ο ευαίσθητος χώρος των δικαστηρίων όπου αποδίδεται η δικαιοσύνη, δηλαδή η ύψιστη λειτουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας, πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή αστυνομική παρουσία", σχολίασε και ταυτόχρονα τόνισε την σπουδαιότητα του να εφαρμοστεί το διάταγμα για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, το οποίο παραμένει ανενεργό.

 

ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Επιπλέον, στο Δικαστικό Μέγαρο, τόνισε, φυλάσσονται δικόγραφα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών, οπότε θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, πέρα από τις κάμερες που ήδη υπάρχουν και τη μόνιμη παρουσία φρουρού αστυνομικού. "Η λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας σε συνδυασμό ίσως με μια ηλεκτρονική αψίδα ελέγχου στην είσοδο, θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ασφάλεια και στους χώρους των ακροατηρίων όπου κρίνονται αντιτιθέμενα συμφέροντα και εκδηλώνονται αντιπαλότητες και εντάσεις", οπότε "οι παρευρισκόμενοι έχουν ανάγκη προστασίας", σημείωσε. Βέβαια, είπε, η Αστυνομία εντείνει την παρουσία της και λαμβάνει ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά σε βάρος της αστυνόμευσης, γι' αυτό και "για να υπάρχει σταθερή αστυνομική παρουσία στο χώρο των δικαστηρίων και να μην απασχολούνται σε βάρος της αστυνόμευσης οι αστυνομικοί του τμήματος, απαιτείται η δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας", είπε καταλήγοντας ο Π. Ξηρογιάννης.

Ν.Κ.