Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 20:06

Είχε υπηρετήσει στην Καλαμάτα ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γράφτηκε από την

Στην Εισαγγελία της Καλαμάτας έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επιλέχθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955 στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Κατάγεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1977. Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο διαγωνισμό του 1980 και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος Κέρκυρας. Το 1982 προήχθη σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και το 1989 σε εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στον πρώτο βαθμό υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πατρών, Καλαμάτας, Πύργου, Πειραιώς και Αθηνών. Το 1999 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών και το 2006 σε εισαγγελέα Εφετών. Υπηρέτησε στο δεύτερο βαθμό στις Εισαγγελίες Πειραιώς και Αθηνών. Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πλιώτας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανέλαβε μαζί με δύο συναδέλφους του τη διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ασχολήθηκε επίσης με τη διερεύνηση υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς και με την υπόθεση του ναυαγίου του “Δύστος”. Ηταν ο εισαγγελέας - εισηγητής στην υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όταν είχε προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη για δύο κακουργήματα για την περίφημη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
 Επίσης ήταν αυτός που πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση της απόφασης κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens. Εχει ασχοληθεί επίσης με τις αποκαλούμενες υποθέσεις "παραδικαστικού κυκλώματος", όπου είχε προτείνει την παραπομπή πρώην υπουργού, καθώς και με υποθέσεις τρομοκρατίας. Είναι παντρεμένος (η σύζυγός του είναι αρεοπαγίτης) και πατέρας 2 παιδιών.