Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 08:29

Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων: Ξεκινάει η δίκη για τη διακίνηση χασίς σε όλη την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

 

 

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν χθες οι κατηγορούμενοι ως μέλη και περιφερειακοί συνεργάτες του κυκλώματος που φέρεται να καλλιεργούσε και να πωλούσε χασίς σε όλη την Πελοπόννησο και το οποίο εξαρθρώθηκε το Δεκέμβριο 2018 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους... CSI.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα μετά τη διακοπή που έδωσε χθες το δικαστήριο, ώστε οι συνήγοροι να έχουν το χρόνο για να επικοινωνήσουν με τους εντολείς τους. Κάθε άλλο αίτημα αναβολής δεν αναμένεται να γίνει δεκτό από τη σύνθεση της έδρας, καθώς υπάρχει ζήτημα με τους κατηγορούμενους οι οποίοι βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές από τη σύλληψή τους και συμπληρώνεται 18μηνο.

 

ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΥΤΕΙΕΣ

Την 10μελή εγκληματική οργάνωση, που καλλιεργούσε και πωλούσε χασίς σε όλη την Περιφέρεια, εξάρθρωσαν με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μεθόδους που θύμιζαν την αμερικάνικη σειρά CSI οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Ως αρχηγός της οργάνωσης κατηγορείται ένας 51χρονος σήμερα Γαργαλιανιώτης ο οποίος, σύμφωνα με αστυνομικούς, έχει... γράψει ιστορία ως χασισοκαλλιεργητής - ενώ και τα δύο φερόμενα ως πρωτοκλασάτα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ένας 63χρονος από τους Γαργαλιάνους και ένας 55χρονος Χωραΐτης, έχουν επίσης ένα "ζηλευτό" ποινικό παρελθόν.

Στους τρεις τους οι αστυνομικοί χρεώνουν δύο από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες φυτείες χασίς: μια στην αγροτοδασική περιοχή "Κοκκινοχώραφα" των Γαργαλιάνων, με 1.142 δέντρα μέχρι 4,5 μέτρα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 (η απόδοση που θα είχαν τα δέντρα εκτιμάται ότι θα απέφερε κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ!), και της φυτείας με 2.071 δενδρύλλια χασίς τον Αύγουστο 2018, σε μια έκταση 2,5 στρεμμάτων πάνω από απόκρημνη παραλία στο Βρωμονέρι Γαργαλιάνων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΩΣ ΜΕΛΗ

Οι υπόλοιποι 7 κατηγορούμενοι ως μέλη έχουν επίσης απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές και φέρονται να είχαν επωμιστεί τη φροντίδα των δέντρων αλλά και το να βρίσκουν την πελατεία, να αποθηκεύουν τα ναρκωτικά και να προμηθεύονται ποσότητες όταν χρειαζόταν.

Πρόκειται για έναν 41χρονο Νησιώτη, έναν 61χρονο από το Κεφαλληνού, έναν 42χρονο φερόμενο ως αποθηκάριο της οργάνωσης από το Αβραμιού, έναν 43χρονο από τη Μεσσήνη, έναν 60χρονο Κυπαρίσσιο, έναν 51χρονο Καλαματιανό και έναν 54χρονο από το Χανδρινού.

 

Η ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

Εκτός από τους 10, συνελήφθησαν το Δεκέμβριο 2018 και 3 ακόμη Ελληνες για κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή και αρχαιοκαπηλία. Και οι τρεις τους (ένας 32χρονος από την Ανάληψη, αδερφός του 42χρονου "αποθηκάριου", ένας 48χρονος Γαργαλιανιώτης και ένας 68χρονος από τη Μαγούλα Λακωνίας) είχαν οδηγηθεί στην εισαγγελέα Καλαμάτας και αφεθεί ελεύθεροι.

Η κύρια ανάκριση είχε κλείσει με τους 5 από τους κατηγορούμενους να οδηγούνται στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι ως μέλη της ίδιας ομάδας είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.

Στη φυλακή είχαν οδηγηθεί με την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, ως προσωρινά κρατούμενοι, ο 63χρονος το σπίτι του οποίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν απείχε πολύ από τη φυτεία στο Βρωμονέρι και έτσι μπορούσε να παρακολουθεί τι γίνεται περιμετρικά, ο 51χρονος Γαργαλιανιώτης ο οποίος κατηγορήθηκε ως αρχηγός, ο 55χρονος Χωραΐτης, που μαζί με τον 63χρονο Γαργαλιανιώτη φέρονται ως πρωτοκλασάτα μέλη της εγκληματικής ομάδας και σύμφωνα με το κατηγορητήριο εμπλέκονταν κυρίως στις καλλιέργειες χασίς, ο 41χρονος Νησιώτης και ο 61χρονος από το Κεφαλληνού, οι οποίοι φέρονται να είχαν “χρεωθεί” κομμάτι της διακίνησης του χασίς: Ο Νησιώτης φαίνεται από τις συνομιλίες ότι έκανε πολλές από τις πωλήσεις ναρκωτικών, ενώ ο άλλος από το Κεφαλληνού κανόνιζε για την ευρύτερη περιοχή της Οιχαλίας.