Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 17:45

Μεσσηνία: 11,5 χρόνια σε Ουκρανό για απόπειρα φυγάδευσης μεταναστών

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: 11,5 χρόνια σε Ουκρανό για απόπειρα φυγάδευσης μεταναστών

Σε 11,5 χρόνια φυλάκιση, με εκτιτέα τα 8 χρόνια, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έναν Ουκρανό, ο οποίος στις 7 Δεκεμβρίου 2016 ετοιμαζόταν μαζί με άλλους δύο να φυγαδεύσουν από την Ελλάδα 45 Κούρδους μετανάστες (44 από το Ιράκ και 1 Σύρου).

Οι 45 μετανάστες (μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά, ηλικίας 8 έως 10 χρόνων) περίμεναν κρυμμένοι στο πευκοδάσος της Ελαίας, αλλά το πλοιάριο που θα τους μετέφερε παράνομα στην Ιταλία προσάραξε στην ακτή του Αγιαννάκη Τριφυλίας και τα σχέδιά τους ναυάγησαν.

Οπως κατέθεσε λιμενικός χθες στη δίκη, ένας κάτοικος της περιοχής πήρε τηλέφωνο και είπε ότι ένα μπλε σιδερένιο πλοίο έχει προσαράξει στην ακτή. Λίγο πριν τις 10 το πρωί, το σκάφος "Maribela", σημαίας Ρωσίας, εντοπίστηκε κολλημένο στα αβαθή. Στο πλοιάριο κρύβονταν ο κατηγορούμενος, που ήταν ο μηχανικός του σκάφους και 2 ακόμα Ουκρανοί, ο καπετάνιος και ένας τρίτος ως βοηθητικό πλήρωμα, οι οποίοι συνελήφθησαν από λιμενικούς της Πύλου και της Κυπαρισσίας. Πρωτόδικα οι τρεις Ουκρανοί είχαν καταδικαστεί σε 93 χρόνια φυλάκιση ο καθένας, με εκτιτέα τα 10 χρόνια, ωστόσο ο καπετάνιος και ο τρίτος κατηγορούμενος δεν άσκησαν έφεση.

Ο κατηγορούμενος μηχανικός πάντως ούτε τότε ούτε και χθες στην απολογία του παραδέχτηκε ότι πήγε για να πάρει μετανάστες και προέβαλε ως δικαιολογία για την παρουσία του στην ακτή της Ελαίας το ότι έπαθε βλάβη το πλοιάριο και αυτός και οι άλλοι δύο βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ωστόσο οι λιμενικοί οι οποίοι κατέθεσαν χθες, είπαν ότι βρήκαν τους μετανάστες όταν ακολούθησαν τα ίχνη από τις πατημασιές, οι οποίες ξεκινούσαν από την παραλία και χάνονταν στο πευκοδάσος. Κατέθεσαν μάλιστα ότι οι άνθρωποι στέγνωναν πάνω σε θάμνους τα ρούχα τους, ενδεικτικό για τους μάρτυρες ότι προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο σκάφος και έτσι βράχηκαν.

Το πλοιάριο ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία, όπου φόρτωσε πετρέλαιο το οποίο υποτίθεται πως θα μετέφερε σε λιμάνι της Αλβανίας. Τους μετανάστες -οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, είχαν περάσει παράνομα στην Ελλάδα από τα σύνορα του Εβρου με την Τουρκία- είχε φέρει την προηγούμενη νύχτα φορτηγό από την Αθήνα και τους παράτησε στο πευκοδάσος της Ελαίας, ενώ από τους συνολικά 45 μετανάστες οι 15 (13 ενήλικοι και 2 παιδιά) κατείχαν υπηρεσιακά σημειώματα με προθεσμία για αναχώρηση από την Ελλάδα.

Ν.Κ.


NEWSLETTER