Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 15:27

330 χρόνια σε δυο Αζέρους για διακίνηση μεταναστών

Γράφτηκε από την

 

Σε 330 χρόνια κάθειρξη τον καθένα, με εκτιτέα τα 20 χρόνια, καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Αζέρους, 44 και 31 ετών, που κατηγορούνταν ως διακινητές 109 μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Ιράν και το Νεπάλ.

Οι Αζέροι κατηγορούμενοι ήταν οι χειριστές του σκάφους, με το οποίο οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους τον Ιούλιο 2019 από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Ομως το πλοιάριο που τους μετέφερε έπαθε μηχανική βλάβη 40 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου και άρχισε να βάζει νερά. Κάποιος από τους μεταφερόμενους είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112 και έτσι ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσής τους. Αφού εντοπίστηκαν περισυνελέγησαν από το κρουαζιερόπλοιο “Marella Discovery” σημαίας Μάλτας και στις 20 Ιουλίου του 2019 μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα.

Οι δύο Αζέροι, τους οποίους είχαν υποδείξει ως χειριστές του σκάφους οι μεταφερόμενοι, καταδικάστηκαν όπως και πρωτόδικα για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, παράνομη είσοδο στη χώρα και πρόκληση κινδύνου ζωής, αφού το πλοιάριο που μετέφεραν τους 109 μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία ήταν υπερφορτωμένο και κινδύνεψε να βυθιστεί, ενώ δεν είχε σωστικά μέσα. Ανάμεσα στους μεταφερόμενους υπήρχαν 23 ασυνόδευτοι έφηβοι, 60 ταξίδευαν μόνοι τους και οι υπόλοιποι 26 ήταν οικογένειες με μικρά παιδιά. Πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε 550 χρόνια κάθειρξη ο καθένας και συνολικά 11 εκατ. ευρώ χρηματική ποινή, ενώ μειώθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο καθώς τούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς εντός της φυλακής, όπου παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών στο σχολείο.  

Χθες στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο πρόξενος του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε για την οικογενειακή κατάσταση των κατηγορουμένων.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι ήταν αυτοί οι διακινητές. Υποστήριξαν πως και οι ίδιοι πλήρωσαν για την μεταφορά τους, ο ένας 3.000 δολάρια και ο άλλος 4.000 δολάρια. Ο ένας μάλιστα υποστήριξε ότι ήταν αυτός που τηλεφώνησε στο 112 και ότι βρισκόταν στο πλοιάριο με σκοπό να φτάσει αρχικά στην Ιταλία και από εκεί να φύγει για τη Γερμανία όπου ζουν συγγενείς του. Ο έτερος κατηγορούμενος υποστήριξε πως ήθελε να δουλέψει ως σεφ, γι’ αυτό και έκανε το ταξίδι στην Ευρώπη.  

Ν.Κ.