Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 09:01

Δική για δολοφονία Γυφτέα: Ο ένας στον… άλλον τα έριξαν οι κατηγορούμενοι

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο ένας στον… άλλον τα έριξαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για την άγρια δολοφονία του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα, στις 28 Φεβρουαρίου του 2011, οπότε, σύμφωνα με τη δικογραφία, μια ομάδα των 4 ή 5 ατόμων κατ' εντολήν του 56χρονου κατηγορούμενου ως ηθικού αυτουργού είχαν στήσει καρτέρι για να τον ληστέψουν και, όταν εκείνος αντιστάθηκε, τον σκότωσαν. Ο επιχειρηματίας είχε βρεθεί νεκρός και άγρια χτυπημένος στο κεφάλι, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κοντά στο σπίτι του έξω από την Καλαμάτα, και, ως φυσικός αυτουργός, κατηγορείται ένας 50χρονος που… θεωρείτο νεκρός, ώσπου συνελήφθη στις 21 Ιουνίου του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Χθες, δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων και η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 27 του μήνα με την πρόταση της εισαγγελέα και τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης.   

 

56ΧΡΟΝΟΣ: “ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ”

Ο 56χρονος καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη για ηθική αυτουργία στη ληστεία κατά συναυτουργία του επιχειρηματία, αρνήθηκε, όπως και πρωτόδικα, ότι έκανε αυτό για το οποίο τον κατηγορούν, και υποστήριξε ότι ναι μεν γνώριζε τον καταδικασθέντα ως φυσικό αυτουργό, αλλά δεν είχε σχέση με τη ληστεία κι ούτε υπήρξε ποτέ σχέδιο για ληστεία. Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε μάλιστα ότι ο συγκατηγορούμενός του, έδινε επιταγές ευκολίας στο θύμα και αυτό τις... έσπαγε δίνοντας στον 50χρονο μετρητά, ενώ ο ίδιος υπήρξε ο συνδετήριος κρίκος μεταξύ των δύο. Συγκεκριμένα, προσπαθώντας να εξηγήσει τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση και το περιεχόμενο των συνομιλιών (ακούγεται να περιγράφει με λεπτομέρειες τις συνήθειες και τα μέρη όπου σύχναζε το θύμα), ισχυρίστηκε ότι ο έτερος κατηγορούμενος δεν ήξερε από Καλαμάτα, ενώ το θύμα είχε τη συνήθεια να... χάνεται και συχνά τον έψαχναν οι άλλοι. Γι' αυτό -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του- και έδινε οδηγίες στον συγκατηγορούμενό του στο τηλέφωνο πού να βρει τον επιχειρηματία.

 

50ΧΡΟΝΟΣ: “ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ”

Ο 50χρονος καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 10 ετών, για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και συναυτουργία σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα, απολογήθηκε πρώτος και, υπερασπιζόμενος την αθωότητά του, αρνήθηκε πως γνώριζε το θύμα. Ισχυρισμός, τον οποίο διέψευσε ο έτερος κατηγορούμενος στη δική του απολογία, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε το αλισβερίσι με τις επιταγές ευκολίας.

Το… θάνατό του, ο κατηγορούμενος δικαιολόγησε επικαλούμενος ότι φοβόταν για τη ζωή των αγαπημένων του ανθρώπων, και υποστήριξε (όπως και η σύζυγός του καταθέτοντας νωρίτερα ως μάρτυρας υπεράσπισης) ότι ήδη απειλούσαν τη μητέρα του -γι’ αυτό παραπλάνησε τις Αρχές με ψεύδη ληξιαρχική πράξη θανάτου, ότι δήθεν είχε πεθάνει από το 2014, για να χαθούν τα ίχνη του.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμη ότι ο δικός του ρόλος στην Καλαμάτα, όποτε κατέβαινε από την Αθήνα, ήταν να παρακολουθεί ένα μαγαζί με γυναίκες όπου σύχναζε το θύμα, ώστε -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του- να ενημερώσει τον έτερο κατηγορούμενο ότι είναι εκεί ο επιχειρηματίας, και έτσι να έχει το χρόνο μια ομάδα Ρωσοπόντιων ή Γεωργιανών (τους οποίους υποστήριξε ότι δεν είχε ποτέ δει, αλλά υπέθετε ότι πρέπει να ήταν Ρωσοπόντιοι ή Γεωργιανοί) να μπει στο σπίτι του επιχειρηματία, για να τον κλέψουν. Ο ίδιος μάλιστα θα αμειβόταν με 10.000 ευρώ για τις υπηρεσίες παρακολούθησης που προσέφερε, αφού γινόταν η κλοπή. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι αυτός είχε φύγει από την Καλαμάτα τουλάχιστον δύο ώρες πριν γίνει η δολοφονία (προσδιορίζεται γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου), αφού -όπως υποστήριξε- είχαν πάει μεσάνυχτα και ο Παν. Γυφτέας δεν είχε εμφανιστεί στο μαγαζί, λέγοντας χαρακτηριστικά στο δικαστήριο “τη δουλειά την έχουν κάνει μόνοι τους…”.