Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 08:29

Την Τρίτη η δίκη των 9 κατηγορούμενων του ναυαγίου της Πύλου

Την Τρίτη η δίκη των 9 κατηγορούμενων του ναυαγίου της Πύλου

Την Τρίτη 21 Μαΐου στα δικαστήρια της Καλαμάτας πραγματοποιείται η δίκη για τους 9 επιζώντες Αιγύπτιους που έχουν φυλακιστεί και κατηγορούνται ως διακινητές και ως υπεύθυνοι της πρόκλησης του φοβερού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, πέρσι στις 14 Ιουνίου, όπου πνίγηκαν περίπου 600 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ημέρα της δίκης, στις 9 το πρωί, σωματεία και αντιρατσιστικές - αντιφασιστικές συλλογικότητες οργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σχετικές ανακοινώσεις - προσκλήσεις εξέδωσαν η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, η περιφερειακή αυτοδιοικητική παράταξη “Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση” και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προβολή του αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ “142 Χρόνια” του δημοσιογράφου και ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς Στέλιου Κούλογλου, το βράδυ του Σαββάτου 27 Απριλίου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, επισημάνθηκε “η πολιτική της Ε.Ε. και η πρακτική των κρατικών αρχών να καταδικάζουν αθώους πρόσφυγες και μετανάστες ως διακινητές, για να αποτρέψουν τις μετακινήσεις τους προς την Ευρώπη”.

Ο ακτιβιστής και διασώστης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Ιάσονας Αποστολόπουλος, αναφερόμενος στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σημείωσε πως “βρήκαν 9 διακινητές που είναι στη φυλακή, που τους δικάζουν ως υπαίτιους. Επιχειρούν να φορτωθούν οι ευθύνες του ναυαγίου σε 9 τυχαίους ανθρώπους κι έτσι θα κλείσει υπόθεση και το Λιμενικό δεν θα φταίει. Στις 21 Μαΐου ξεκινάει η δίκη στην Καλαμάτα. Η αθώωση των κρατικών αρχών περνάει μέσα από την καταδίκη 9 ανθρώπων, καθώς είναι κατηγορούμενοι και για διακίνηση και για πρόκληση ναυαγίου”.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

* Η Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “πρόκειται για μία προκλητική δίωξη που σκοπό έχει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ρατσιστικής πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο κατά προσφύγων και μεταναστών, που υλοποιεί συστηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια κι έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο στο μεγαλύτερο θαλάσσιο νεκροταφείο του κόσμου. Άλλη μία τραγωδία που προκλήθηκε από τη βίαιη ρυμούλκηση του σαπιοκάραβου από σκάφος του Λιμενικού Σώματος για να απωθηθεί προς την Ιταλία. Οι πρόσφυγες της γης, οι κολασμένοι-κυνηγημένοι από την οικονομική-κοινωνική αθλιότητα, τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους αστικούς ανταγωνισμούς και τα δικτατορικά καθεστώτα,

τρέφονται προς την Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους”.

Και “απαιτεί ν’ αποσυρθούν οι κατηγορίες στους 9 διασωθέντες και καλεί στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Καλαμάτας”.

* Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι “οι πραγματικοί ένοχοι δεν μπορεί να κρυφτούν πίσω από ‘υποτιθέμενους’ διακινητές. Εδώ και τώρα χρειάζεται πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης. Ένα χρόνο μετά παραμένει ανεκπλήρωτη. Να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Τόσο στους δουλεμπόρους-διακινητές με τα μεγάλα κυκλώματα που διαπλέκονται διεθνώς. Όσο και σε κράτος - Frontex - EE για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του. Ένα χρόνο μετά η Μεσόγειος συνεχίζει να γίνεται θάλασσα νεκρών. Γιατί συνεχίζει η αιτία, η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων. Η πολιτική που γεννά φτώχεια και πολέμους, αναγκάζοντας ολόκληρους λαούς να ξεσπιτώνονται κατά εκατομμύρια από τον τόπο τους για να βρουν μια καλύτερη ζωή”.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Λίγες μέρες πριν τη δίκη, αύριο Παρασκευή, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για την δική των 9 επιζώντων κατηγορουμένων του ναυαγίου της Πύλου, στην πλατεία Οθωνος, στο Ιστορικό Κέντρο, στις 7 το απόγευμα.

Θα μιλήσουν δικηγόρος από την ομάδα υπεράσπισης των 9 και μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας

Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης στο Αντιφασιστικό Στέκι (Ηφαίστου 4), για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Γ.Σ.