Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 08:11

Oι νέοι διεκδικούν δυναμική εκπροσώπηση στο Δικηγορικό Καλαμάτας

Oι νέοι διεκδικούν δυναμική εκπροσώπηση στο Δικηγορικό Καλαμάτας

Για τα αδιέξοδα του επαγγέλματός τους μιλάνε στην "Ε" νέοι δικηγόροι της Καλαμάτας οι οποίοι βάζουν υποψήφιοι σύμβουλοι για το Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.

Οπως λένε, επιδίωξή τους είναι η δυναμική τους εκπροσώπηση στο νέο Δ.Σ. του ΔΣΚ, που θα προκύψει από τις εκλογές του κλάδου τους στις 23 Φεβρουαρίου. Αλλωστε οι νέοι δικηγόροι πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και πιστεύουν ότι είναι αναγκαία η παρουσία τους στα συνδικαλιστικά πράγματα ώστε να προασπιστούν τα δικαιώματά τους. Ετσι σε αυτές τις εκλογές το ψηφοδέλτιο των υποψήφιων συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας είναι ανανεωμένο και με καινούργιο αίμα. Οσον αφορά τους υποψήφιους συμβούλους, αυτοί είναι συνολικά 19, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις 10 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ανάμεσά τους είναι και οι νέοι δικηγόροι, που βάζουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά και μίλησαν στην "Ε", ενώ από τους 10 υπάρχοντες συμβούλους θέτουν εκ νέου υποψηφιότητα οι 8.

Η Μαρία Βεργινάδη λέει ότι "η πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σαν λαός και σαν χώρα, επιβάλλει την ύπαρξη νέας δυναμικής παρουσίας στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας". Παρουσία αναγκαία όπως σημειώνει "για την υπεράσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων του κλάδου μας". Ειδικά "για τους νέους δικηγόρους που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της βάρβαρης οικονομικής πραγματικότητας, η εκπροσώπησή τους είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά", τονίζει. Ενώ επισημαίνει πως ο ΔΣΚ "υπό την προεδρία του Κ. Μαργέλη έχει αποδείξει ότι δεν αγωνίζεται μόνο για τα συμφέροντα του κλάδου μας, αλλά τόσο για τα θέματα της απονομής της δικαιοσύνης γενικότερα όσο και για τα κοινωνικά προβλήματα. Η πορεία αυτή πρέπει να συνεχιστεί".

Η Λευκοθέα Γιάλβαλη λέει πως αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για να συμβάλει "στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα που ανακύπτουν από την επαγγελματική μας καθημερινότητα". Λέει ακόμα ότι σε μία εποχή που το δικηγορικό επάγγελμα δοκιμάζεται καθημερινά -και οι δικηγόροι έχουν χάσει την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά τους απέναντι στην κοινωνία- η ίδια δίνει έμφαση "στα προβλήματα που ανακύπτουν από την επαγγελματική μας καθημερινότητα, μένοντας πάντα πιστή στις αρχές μου, με αξιοπρέπεια, διαφάνεια, αλληλεγγύη και παρρησία". Και έχοντας ως φιλοσοφία της και γνώμονα ότι "ο δικηγόρος, ως δημόσιος λειτουργός και συλλειτουργός της δικαιοσύνης, είναι -και πρέπει να είναι- υπερασπιστής του δικαίου".

Η Κατερίνα Δημαρέση λέει ότι με την υποψηφιότητά της "αρχίζω με ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα στην πιο δύσκολη εποχή για όλο το δικηγορικό κόσμο". Και τονίζει ότι "οι καιροί απαιτούν γνώση των προβλημάτων, μελέτη και αναζήτηση λύσεων, μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων μας -κυρίως όμως απαιτούν συνεχή κόπο, αγώνα και οπωσδήποτε ομοψυχία". Κλείνοντας θεωρεί ότι "το νέο συμβούλιο, με μια απλή σκέψη, χρειάζεται και την πείρα αλλά και τις νέες ιδέες. Με αυτά τα δεδομένα θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συναδέλφων μου, όπως άλλωστε και όλοι οι συνυποψήφιοί μου".

Ο Δημήτρης Δρακόπουλος λέει ότι σκοπός της υποψηφιότητάς του είναι "ως νέος και μαχόμενος δικηγόρος να προωθήσουμε με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας νέες ιδέες, με δυναμισμό και υπεύθυνη δράση". Ωστε ο σύλλογος, ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, "να συνδράμει περισσότερο στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τους συναδέλφους όσο και την ευρύτερη κοινωνία -ειδικά τώρα που η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει εξαθλιώσει την κοινωνία". Επιπλέον "είναι ανάγκη το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» να καλλιεργηθεί περισσότερο από ποτέ".  

Η Παναγιώτα (Πιπίνα) Κουμάντου λέει ότι σε μια εποχή που αυτά τα οποία όλοι θεωρούσαν ως «σίγουρο» και ως «κεκτημένο» ισοπεδώθηκαν, "θα πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τα μανίκια, διεκδικώντας την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Με σύμπνοια, ομοψυχία, κοινή λογική, απαλλαγμένοι από τις Χίμαιρες του παρελθόντος, αποφεύγοντας να κάνουμε τα ίδια λάθη". Ετσι λοιπόν "σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον δικηγορικό κλάδο, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας". Γιατί πιστεύει σθεναρά πως "τώρα χρειάζεται η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, η δράση, η διεκδίκηση. Προσωπική μου επιδίωξη είναι να αποτελέσω κι εγώ κομμάτι ενός νέου υγιούς οργανισμού αναδόμησης θεσμών και αξιών και να αντικρίσω τους μελλοντικούς μου συναδέλφους με το κεφάλι ψηλά", σημειώνει καταλήγοντας.

Ο Χρήστος Κουτσουρούπας αναφέρει ότι η υποψηφιότητά του "στηρίζεται από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», κίνηση που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Λέει λοιπόν ότι η «Αγωνιστική Συσπείρωση» "απευθύνεται στους δικηγόρους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και φιλοδοξεί να οργανώσει τον αγώνα τους κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων εκφραστών της, η οποία επιδιώκει να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στο μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο της δικαιοσύνης". Και λέει ότι "βασική προϋπόθεση για να μπει έστω φρένο στη λαίλαπα των μέτρων είναι η αγωνιστική ενότητα του κλάδου και η ενότητα με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα -εκεί μόνο μπορεί να δει φως ο λαός και αυτό φοβούνται οι εχθροί του". 

Ο Σπύρος Λαπιώτης αναφέρει στη δήλωσή του ότι η δικηγορία από μόνη της είναι μια παρέμβαση μέσα στην κοινωνία. Επομένως "δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές, ειδικότερα στη σημερινή εποχή, και κυρίως εμείς οι νέοι δικηγόροι, που έχουμε τη διάθεση, τον ενθουσιασμό και την καθημερινή ενασχόληση με το χώρο της δικαιοσύνης". Ως νέοι λοιπόν δικηγόροι "θέλουμε να προσφέρουμε και να δράσουμε ενωμένοι για την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, αρχών και αξιών και για την βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας μας". Επίσης -επισημαίνει- είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος και τα οποία "αυξάνονται συνεχώς λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, όσο και τα ζητήματα που απασχολούν τον ευρύτερο χώρο της δικαιοσύνης". Ετσι, "όσοι από εμάς αναλάβουμε την ευθύνη και την τιμή εκπροσώπησης των συναδέλφων μας στο νέο Δ.Σ. και τη συνέχιση του ήδη επιτυχημένου έργου του νυν Δ.Σ. υπό την προεδρία του Κώστα Μαργέλη, θα προσπαθήσουμε να δράσουμε προς όφελος της κοινωνίας και προς επίλυση των προβλημάτων της δικηγορίας".

Η Φιλάνθη Νηφάκου λέει ότι "ως νέα δικηγόρος, μαχόμενη στα δικαστήρια της Καλαμάτας, με αγάπη για τη δουλειά μου, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου". Και επιθυμεί "στο μέτρο της μικρής μου εμπειρίας, να συμβάλω ενεργώς στην κοινή προσπάθεια για τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι συνάδελφοί μου κι εγώ, ιδίως στη διαρκώς παρατεινόμενη συγκυρία της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, για την προάσπιση του λειτουργήματός μας και τη διαφύλαξη της επιστημονικής μας υπόστασης".

Ο Βασίλης Φωτεινάκης λέει ότι "σαν μέλος του Δ.Σ.Κ., βιώνω καθημερινά τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, τα οποία λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί". Αποφάσισε λοιπόν, "να κατέλθω ως υποψήφιος σύμβουλος στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Δ.Σ.Κ., έχοντας σαν αποκλειστικό στόχο να συμβάλω στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του δικηγόρου και την διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του κύρους του λειτουργήματος που όλοι μας υπηρετούμε". Ενώ πρόσθεσε ότι "με την πεποίθηση και ελπίδα, ότι θα τύχω εκ μέρους των συναδέλφων μου της εμπιστοσύνης και της αποδοχής τους, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους".

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι για τις 10 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι κατά αλφαβητική σειρά οι εξής: Χαράλαμπος Φωτ. Αβραμίδης, Θεοδούλη - Ελένη Δημ. Αδαμοπούλου, Μαρία Νικ. Βεργινάδη, Λευκοθέα Μιχ. Γιάλβαλη, Κατερίνα Βασ. Δημαρέση, Δημήτρης Θεοδ. Δρακόπουλος, Ολγα Παν. Θεοδώρου, Δημήτρης Βασ. Καούνης, Παναγιώτα Παν. Κουμάντου, Χρήστος Φωτ. Κουτσουρούπας, Σπύρος Βασ. Λαπιώτης, Αντώνης Παν. Μανιάτης, Δήμητρα Ανδρ. Μαρκοπούλου, Κώστας Γεωργ. Μουζάκης, Φιλάνθη Δημ. Νηφάκου, Περικλής Αλεξ. Ξηρογιάννης, Ηλίας Φωτ. Ξυδέας, Στάθης Μιχ. Σταματόπουλος και Βασίλης Χρ. Φωτεινάκης.