Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 16:08

Σε αποχή διαρκείας προχωρούν οι δικηγόροι  

Σε αποχή διαρκείας προχωρούν οι δικηγόροι  

Σε αποχή διαρκείας προσανατολίζονται οι δικηγόροι όλης της χώρας ξεκινώντας κινητοποιήσεις από σήμερα, αντιδρώντας στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι δικηγόροι Καλαμάτας ακολουθώντας τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ξεκινούν σήμερα αποχή μέχρι και την Παρασκευή.

Από τα καθήκοντά τους απέχουν μέχρι μεθαύριο Πέμπτη και οι δικαστικοί επιμελητές, ενώ από χθες δίωρες στάσεις εργασίες, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, ξεκίνησαν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Οι δικηγόροι Κυπαρισσίας απέχουν ήδη από χθες από τα καθήκοντά τους, με απόφαση του συλλόγου τους την περασμένη Παρασκευή. 

Πιο αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας συνεδρίασε χθες εκτάκτως και αποφάσισε τη συμμετοχή των μελών του στην αποχή. Επιπρόσθετα, την Πέμπτη οι δικηγόροι του συλλόγου θα συμμετάσχουν στην πανδικηγορική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι, με αναχώρηση από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας στις 8.30 π.μ. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της αποχής τα γραφεία του ΔΣΚ θα εξυπηρετούν τους δικηγόρους και τους πολίτες μόνο για έκτακτες και κατεπείγουσες υποθέσεις. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, ο κλάδος τους ζητεί «την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο αποσκοπεί στην εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων (μικρού και μεσαίου εισοδήματος) και στη βίαιη απομάκρυνση από το επάγγελμά τους, δημιουργώντας κατ' αποτέλεσμα συνθήκες μονοπωλιακού ανταγωνισμού». Επιπλέον ο νομικός κόσμος ζητεί από την κυβέρνηση: α) την άμεση αναστολή των διατάξεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο και β) την επαναφορά στο παλαιό καθεστώς αμοιβών των δικαστικών επιμελητών, διότι με τις υπέρογκες αμοιβές που καθιερώθηκαν από την 1η του μήνα είναι αδύνατη η πρόσβαση του πολίτη στα δικαστήρια.

Ανακοίνωση για αποχή από τα καθήκοντά τους εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Ναυπλίου - Καλαμάτας. Ετσι, από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη, οι δικαστικοί επιμελητές απέχουν «με αυστηρό το πλαίσιο χορήγησης αδειών (μόνο παραγραφές)», ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσουν εκ νέου για να προτείνουν αποχή διαρκείας. 

Εν τω μεταξύ στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες με δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και οι δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Στη διάρκεια της αποχής που ξεκινά στις 9 το πρωί, οι γραμματείς ενημερώνουν την έδρα στα ακροατήρια ότι κάνουν στάση εργασίας και πως θα επανέλθουν στις 11. Το ίδιο διάστημα διακόπτονται και όλες οι εργασίες στις δικαστικές υπηρεσίες. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται η συνέχιση και κλιμάκωσή τους.

Ν.Κ.