Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 15:45

Καλαμάτα: Ενοχή γιατρού για το θάνατο της 35χρονης προτείνει ο εισαγγελέας

Καλαμάτα: Ενοχή γιατρού για το θάνατο της 35χρονης προτείνει ο εισαγγελέας

Να κριθεί ένοχος, πρότεινε ο εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Παππαδάς για τον Αθηναίο ιδιώτη γιατρό - χειρουργό, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, κατηγορούμενος για το θάνατο από αμέλεια μιας 35χρονης Καλαματιανής μητέρας.

Η γυναίκα στις 16 Δεκεμβρίου του 2008 κατέληξε στην Εντατική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, 6 μήνες μετά από εγχείρηση για γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy). Λίγο νωρίτερα, ο γιατρός υποστήριξε στην απολογία του πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και η θανούσα είχε τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά τη φροντίδα που έπρεπε.

Οπως ο ίδιος ο χειρουργός είπε, το χειρουργείο ήταν απόλυτα επιτυχές και η μετεγχειρητική πορεία της γυναίκας εξελίχθηκε πολύ καλά. Ωστόσο, ο εισαγγελέας κ. Παππαδάς επεσήμανε στην αγόρευσή του πως ο κατηγορούμενος ναι μεν τήρησε το ιατρικό πρωτόκολλο, αλλά δεν επέλεξε το σωστό χρόνο για την επέμβαση. Η ασθενής έπασχε από πολυμυοσίτιδα, μια πάθηση η οποία παραλύει τη λειτουργικότητα κάποιων μυών. Πριν κάνει το γαστρικό μανίκι (σ.σ. έκοψε το στομάχι της για να αδυνατίσει), είχε βάλει δαχτυλίδι στο στομάχι, αλλά έκανε διαρκώς εμετούς και είχε συνεχείς παλινδρομήσεις και μικροεισροφήσεις, όπως κατέθεσε η οικογένειά της. Εξάλλου, όπως εξήγησε και ο εισαγγελέας, από εκεί ξεκίνησε το κακό. Προκλήθηκε ανωμαλία στον οισοφάγο και ο κατηγορούμενος δείχνοντας "μικρά αμέλεια", δεν συμβουλεύτηκε τον θεράποντα ιατρό της για την πολυμυοσίτιδα. Εκεί εστίασε τη λάθος χρονική στιγμή για την επέμβαση ο κ. Παππαδάς, αφού -είπε- ο κατηγορούμενος χειρουργός "δεν κατάφερε ισορροπία στο σύστημα", πριν κάνει την εγχείρηση. 

 

ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΩΘΕΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος στην απολογία του εξήγησε ότι οι παλινδρομήσεις και οι μικροεισροφήσεις προκάλεσαν τις λοιμώξεις στο αναπνευστικό και στη συνέχεια διάβρωση του οισοφάγου, ο οποίος τρύπησε σε ένα σημείο. Επειτα, το απόστημα μόλυνε την κοιλιά και η θανούσα έπαθε περιτονίτιδα, εν συνεχεία ρήξη διαφράγματος και στο τέλος διάβρωσε το στομάχι, στο σημείο που είχε κοπεί και συρραφεί. Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην απολογία του αναλυτικά στο ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, καθώς και στις ενέργειες των νοσοκομειακών γιατρών στα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία νοσηλεύτηκε πριν καταλήξει, γιατί είχε ζαλάδες, εμετούς και πόνους. Ισχυρίστηκε λοιπόν, πως όλα θα είχαν τελειώσει καλά αν της είχε γίνει μερική αφαίρεση πνεύμονα, για να καθαρίσει το απόστημα το οποίο αρχικά σχηματίστηκε από τις λοιμώξεις στο αναπνευστικό. Αν είχε γίνει αυτό, υποστήριξε, θα θεραπευόταν η αιτία που προκάλεσε στη συνέχεια τη διάβρωση του οισοφάγου και ό,τι επακολούθησε. 

Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή είχαν αθωωθεί οι 22 νοσοκομειακοί γιατροί -μεταξύ τους και Καλαματιανοί-, που κάθισαν πέρυσι το Μάιο μαζί με τον Αθηναίο ιδιώτη γιατρό στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας. Ο ιδιώτης χειρουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου και χθες η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση της συνηγόρου πολιτικής αγωγής Δέσποινας Τσιλιβαράκη. Η οποία ξεκίνησε την αγόρευσή της λέγοντας ότι η πρόταση του εισαγγελέα για την ενοχή του κατηγορουμένου δικαιώνει την οικογένεια της θανούσας. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, δικηγόρων Αθηνών, την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. 

Ν.Κ.