Τρίτη, 17 Μαϊος 2016 14:28

“Κούρεμα” οφειλής 34χρονου ανέργου από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

“Κούρεμα” οφειλής 34χρονου ανέργου από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Μία από τις καλύτερες αποφάσεις που έχει πάρει ποτέ το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για υπερχρεωμένο οφειλέτη εκδόθηκε αυτές τις ημέρες. Συγκεκριμένα, 34χρονος άνεργος με χρέος 210.000 ευρώ θα πληρώσει σε βάθος 15ετίας μόλις 19.800 ευρώ και επιπλέον δεν θα βγει το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Το δικαστήριο αποφάσισε και την εκποίηση ενός αγροτεμαχίου που έχει σε ένα νησί για 20.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για έναν 34χρονο άνεργο ο οποίος συντηρείται από το μισθό της συζύγου του που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο μηνιαίος μισθός της είναι 930 ευρώ, ενώ το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειάς τους ορίστηκε από το δικαστήριο στα 900 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του αιτούντα ανέρχονται σε 210.000 ευρώ, σε 2 τράπεζες. Ο ίδιος έχει στην κυριότητά του το 1/2 ιδανικό μερίδιο από ένα διαμέρισμα στην Καλαμάτα και ένα αγροτεμάχιο σε ένα νησί. Το δικαστήριο αποφάσισε να εξαιρέσει από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία του, αλλά να εκποιήσει το αγροτεμάχιο για το ποσό των 20.000 ευρώ. Επιπλέον, όρισε μηδενικές καταβολές για τον αιτούντα, ενώ μετά από 3 χρόνια τον υποχρεώνει να καταβάλει για τη διάσωση του σπιτιού του το ποσό των 110 ευρώ μηνιαίως, για διάστημα 15 ετών. Δηλαδή ο αιτών θα καταβάλει συνολικά το ποσό των 19.800 ευρώ ή αλλιώς το 10% της συνολικής του οφειλής. 

Ο δικηγόρος του αιτούντα Αριστομένης Σκούλικας είπε μιλώντας στην "Ε" σχετικά με την απόφαση: «Ακόμα μια σημαντική απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας σε υπόθεση εντολέα μου. Με τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ο νόμος πλέον, τέτοιες αποφάσεις δύσκολα θα βλέπουμε στο μέλλον. Σημασία δεν έχει όμως μόνο το ύψος της διαγραφής των χρεών των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας, αλλά η ρύθμισή τους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να καθίσταται εφικτή η αποπληρωμή τους, μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που ζούμε».

Ν.Κ.