Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 15:30

Αναστάσιος: Φωτεινό παράδειγμα ιεράρχου

Γράφτηκε από την
Αναστάσιος: Φωτεινό παράδειγμα ιεράρχου

Του Μένη Παπαδόπουλου*

Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας,

Εξαιρετική του Θεού εύνοια θεωρούμε την επίσκεψή σας στον τόπο μας, του οποίου τον τίτλο επάξια επ’ ώμοις εφέρατε επί εικοσαετία. Μια παρουσία, που δεν το κρύβω, αποτελούσε επί μακρόν διακαής μου επιθυμία και την οποία συμμεριζόταν ο πανάξιος σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσσηνίας, η συμβολή του οποίου, για την υλοποίηση της επίσκεψής σας ήτο καταλυτική. 

Ο τόπος της Ανδρούσας είναι γεμάτος ιστορία. Τόπος πολιτισμού, κέντρο διοίκησης, χώρος ανταμώματος πολιτισμών, μα πάνω από όλα τόπος που γαλούχησε και άνδρωσε πρόσωπα που έγραψαν ιστορία. Το Κάστρο της δημιουργήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο το 1250. Ηταν ο τόπος καταγωγής του Αγίου Αθανάσιου εξ Ανδρούσης, που διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και προς τιμήν του οποίου ιδρύθηκε η Επισκοπή Ανδρούσης από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' τον Παλαιολόγο, στις αρχές του 13ου αιώνα. Εδώ υπηρέτησε ως έπαρχος ο Κουμουνδουράκης, πατέρας του μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, η οικία του οποίου ήταν ακριβώς απέναντί μας. Στον τόπο αυτό έδρασαν οι αδερφοί Παπατσώνη, που μαζί με τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη, γαμπρό του Μητροπέτροβα, εκπόρθησαν και απελευθέρωσαν το Κάστρο της Ανδρούσας.

Η ιερατική σας πορεία αποτελεί τιμή για τον τόπο της Ανδρούσας, το όνομα της οποίας ετιμήσατε με το μεγάλο ιεραποστολικό σας έργο στην Ανατολική Αφρική, με την επιστημονική ευρυμάθειά σας και την πολυγλωσσία σας, μα κυρίως με το μεγάλο εκκλησιαστικό και κοινωνικό σας έργο.  Η ανοικοδόμηση, από το μηδέν, της Εκκλησίας της Αλβανίας, η ίδρυση σχολείων, κλινικών και κέντρων νέων, η αναστήλωση εκκλησιών, η διάσωση πολιτιστικών μνημείων, η προνοιακή, περιβαλλοντική και εκπαιδευτική σας δράση, καθώς και το μεγάλο και πολυσχιδές συγγραφικό σας έργο θυμίζουν την πορεία και τον βίο του Επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούσης, πρώτου υπουργού Θρησκείας και Δικαίου, 

μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Τούρκους. Η εκκλησιαστική του συνείδηση, η πολιτική του συνείδηση, η μεγάλη οργανωτική του ικανότητα, το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση του απλού λαού. Είναι όλα χαρακτηριστικά που καθρεφτίζουν και το δικό σας χαρακτήρα. 

Ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, μας συγκίνησε η πρωτοβουλία σας το 2012, να αποστείλετε επιστολή προς τον Γερμανό συνάδελφό σας, για την αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης από τις Εκκλησίες της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που βιώνουν οι αδύναμες χώρες. Για την αναγκαιότητα να αρθρωθεί ένα  μήνυμα για αμοιβαίο σεβασμό και αδερφοσύνη, αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ίδια η Ευρώπη.

Το θέλημα του Θεού σας ανέδειξε Αρχιεπίσκοπο σε μια εποχή μεγάλης κρίσεως, όχι μόνον οικονομικής, αλλά κυρίως ηθικής και πνευματικής. Καθώς βιώνουμε και διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες αυτής της κρίσεως, έχουμε την αίσθηση ότι “τοιούτος ημίν έπρεπε Αρχιερεύς”. Εχουμε την αίσθηση ότι υπήρξατε ο καταλληλότερος αρχιερέας σε μια εποχή διωγμών για τον ορθόδοξο ελληνισμό της Αλβανίας. Το ταπεινό σας φρόνημα, η αγάπη που διακονεί και δεν εξουσιάζει, η κατανόηση την οποία η Εκκλησία δείχνει στις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας, οι οραματισμοί ανακουφίσεως του ανθρώπινου πόνου τους οποίους αγωνίζεσθε να υλοποιήσετε, η πραότητα και η μακροθυμία σας δείχνουν σε όλους μας τον δύσβατο, πλην βαθιάς ψυχικής ανατάσεως, δρόμο. Για κάποιους αυτός ο δρόμος, εκτός από στενός και τεθλιμμένος, ίσως φαίνεται βραχυπρόθεσμα να μην ανταποκρίνεται στο θυμικό της καθημερινότητος, αλλά μακροπρόθεσμα αποδείχθηκε ο πλέον ωφέλιμος για τη διαφύλαξη, την ενότητα και την προστασία των ορθοδόξων. Παράλληλα, αποδείξατε με την πολιτική ενάντια στις διακρίσεις, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζει τη συναλληλία και τη συμπόρευση και εν τοις πράγμασι υλοποιεί ό,τι εν τοις λόγοις διδάσκει. 

Είμαστε, μακαριότατε, συγκοινωνοί στην πορεία σας, στη διδασκαλία σας, στο παράδειγμά σας. Αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα ιεράρχου και σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα εδώ. Ευχόμαστε ο Θεός να σας δίνει δύναμη να μας ευλογείτε και να μας καθοδηγείτε. 

 

*Ομιλία του πρ. δημάρχου Ανδρούσας Μένη Παπαδόπουλου κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου στην Ανδρούσα.


NEWSLETTER