Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 08:51

Η Κυπαρισσία γιόρτασε την Υψωση του Σταυρού 

Η Κυπαρισσία γιόρτασε την Υψωση του Σταυρού 

 

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε χθες στην Κυπαρισσία η Υψωση του Τιμίου Σταυρού, παρουσία χιλιάδων προσκυνητών. 

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της έγινε λιτανεία του στολισμένου με βασιλικό Σταυρού στους δρόμους γύρω από το ναό, όπου τελείται η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη. Προπομπός η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας και στη συνέχεια μαθητές, ο ιερός κλήρος, οι τοπικές αρχές και πλήθος πιστών που συνόδευσαν τον Τίμιο Σταυρό πριν καταλήξει και πάλι στο ναό. Ο κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στους πιστούς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο  Σταυρός αποκαλύπτει το ύψος όλης της αλήθειας γιατί πάνω σε αυτόν υψώθηκε το ύψος της ταπεινοφροσύνης, της αγάπης και της θυσίας, υψώθηκε το ύψος της θεότητος. Ολα τα ανθρώπινα ύψη υποχωρούν μπροστά στο θείο ύψος, μπορούν όμως να πάρουν και αυτά χάρη από το θείο ύψος». 

Τις ευχές του για την ημέρα έδωσε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, η Υψωσις του Τιμίου Σταυρού και γιορτάζει η πόλη της Κυπαρισσίας, γιορτάζει ο Δήμος της Τριφυλίας, μέσα σε ένα πνεύμα αγαλλίασης, συναδέλφωσης, συνύπαρξης, αλληλοσεβασμού και προοπτικής. Το βέβαιον είναι ότι χρειάζεται να επικαλεστούμε πολλές φορές τη στήριξη και την προστασία του Τιμίου Σταυρού γιατί οι εποχές είναι δύσκολες, οι προοπτικές δεν έχουν ξεκαθαρίσει και κυρίως δεν έχει δημιουργηθεί η καινούργια ελπίδα την οποίαν αναζητάει η κοινωνία. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ελπίζω και θα ελπίζω συνέχεια για κάτι καλύτερο». 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε: «Σήμερα είναι η εορτή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, είναι η μεγάλη γιορτή της Κυπαρισσίας και συνεχίζει πάλι το ίδιο λατρευτικό συναίσθημα όλων των απανταχού της γης Κυπαρισσιωτών απέναντι σε αυτό που έχουν πάρει ως βασικό στοιχείο της παράδοσης. Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους απανταχού της γης και υγεία και χαρά».

Ακολούθησε κέρασμα από το δήμο προς τους προσκεκλημένους και τους επισήμους στο τουριστικό περίπτερο της πόλης. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς και Ελένη Αλειφέρη, ο επικεφαλής της «Πελοποννησιακής Συνεργασίας» Παναγιώτης Αλευράς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, ο προϊστάμενος του Λ.Σ. Κυπαρισσίας ανθυπασπιστής Ηλίας Λεμπέσης, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυπαρισσίας πυραγός Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπαρισσίων «Αρκαδιά» Ρούλα Τσατσάκου, ο αντιπρόεδρος του Παντριφυλιακού Συλλόγου Μελβούρνης Περικλής Γεωργακόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Μπασάκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Τ.Ο. ΝΔ Γιώργος Φωτεινός και ο πολιτευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης. 

Κ.Μπ.