Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 08:52

Μεσσηνία: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής Βουλκάνου (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής Βουλκάνου (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Με λαμπρότητα τελέστηκαν χθες τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής Βουλκάνου.

Στον όρθρο και την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στο Καθολικό της μονής συλλειτούργησαν τέσσερις μητροπολίτες, οι Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Καρθαγένης Μελέτιος, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Πιο συγκεκριμένα, στην ακολουθία του όρθρου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, ενώ την πανηγυρική θεία λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Καρθαγένης Μελετίου, Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια τελέσθηκε ο αγιασμός, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της κτιτορικής επιγραφής της μονής και η είσοδος στο κτηριακό συγκρότημα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χαρακτήρισε την ημέρα ως ιστορική και είπε ότι η αναστήλωση της Μονής Βουλκάνου ήταν αίτημα όλων των κατοίκων της Μεσσηνίας. Να αναστηλωθεί και να λάβει τη δόξα η οποία της ανήκει, που όπως τόνισε ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος προέρχεται κυρίως από την προσφορά της στο έθνος και το γένος των Ελλήνων, τόσο μέσα από την προσφορά αγωνιστών μοναχών για την απελευθέρωση της πατρίδας, όσο και από τις διδασκαλίες και τη συμβολή τους να μείνει αλώβητη η πίστη των ορθοδόξων σε καιρούς δύσκολους για την εποχή εκείνη.

Γιατί -όπως εξήγησε ο Μεσσηνίας- η Μονή Βουλκάνου ανέδειξε διδασκάλους και πατέρες της γλώσσας και της ελληνικής παιδείας, μιας παιδείας που δυστυχώς σήμερα “τείνει να εκλείψει από τους νεοέλληνες και να εξυπηρετήσει απλά και μόνο σκοπούς αλλότριους”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι γενικότερα η ελληνική παιδεία και γλώσσα είναι “η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο γένος και την πατρίδα, όσο και αν κάποιοι σύγχρονοι μελετητές προσπαθούν να την αμαυρώσουν ή να θέσουν αυτή τη συμβολή της στο περιθώριο της ιστορίας”. Υπάρχει όμως “η συνείδηση του λαού, η οποία είναι διαφορετική και μεταδίδεται από στόμα σε στόμα μέσα στις γενεές των Ελλήνων και επιβεβαιώνει την αναγνώριση αυτής της συμβολής”.


NEWSLETTER