Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 16:46

Εορταστικό τριήμερο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης

Γράφτηκε από την
Εορταστικό τριήμερο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης

Ενα εορταστικό τριήμερο αφιερωμένο στην Ελληνική μουσική θα απολαύσουν οι Μεσσήνιοι από αύριο Πέμπτη ως το Σάββατο, υπό τη διοργάνωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Πρόκειται για μια επισκόπηση των 2.000 ετών της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, μέσα από ένα ταξίδι στους απόηχους της Ελληνικής αρχαιότητας, όπως αυτοί διασώθηκαν και διατηρήθηκαν από τον Βυζαντινό πολιτισμό, πέρασαν στη Νεότερη Ελλάδα και παραδόθηκαν στο σήμερα.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Σχολής της Καλαμάτας, έχει ως εξής: 16 - 17 Μαΐου έκθεση τέχνης και επιστήμης στο Πνευματικό Κέντρο 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και 10 π.μ. - 2 μ.μ. (έναρξη το απόγευμα της Πέμπτης, έως την Παρασκευή βράδυ). Η έκθεση αποτελεί μια επισκόπηση της τέχνης της Ελληνικής μουσικής. Οι ξεχασμένοι Ρωμιοί μουσικοί, οι μεγαλύτεροι συνθέτες όλων των εποχών, ο βίος και το έργο τους. Τα γνωστά και άγνωστα ελληνικά μουσικά όργανα, η χιλιόχρονη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος.

- Την Παρασκευή 17 Μαΐου 5 – 7.30 μ.μ. ημερίδα στην Πινακοθήκη Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, “Οι σπουδές της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στις σχολές Βυζαντινής μουσικής” (σχολές των μητροπόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παρουσίαση - συζήτηση - προοπτικές εξέλιξης).

- Το Σάββατο 18 Μαΐου 5 – 7.30 μ.μ. στο κτήριο της Σχολής (2ος όροφος – απέναντι από το ναό της Υπαπαντής) “Οι ψάλτες και η ψαλτική τέχνη στο Βυζάντιο”.

- Πέμπτη 16 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου συναυλία “Κλασικής Ρωμαίικης Μουσικής - Συνθέτες της Πόλης” από το Σύνολο “Χορίαμβος” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

- Την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας συναυλία δημοτικής μουσικής με τις χορωδίες του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας “Ορφεύς”, του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και το Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής “Χορίαμβος”

- Εκδήλωση "Αγγελος πρωτοστάτης. Ηχοι του τότε και του σήμερα” από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας το Σάββατο στις 8 μ.μ. στο ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας από το διεθνούς φήμης Ψαλτικό Σύνολο "Romeiko" και τον Ψαλτικό Χορό "Χόρευμα" της Σχολής. Είσοδος ελεύθερη.

 

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μητρόπολης Μεσσηνίας είναι στην οδό Μητροπολίτου Χρ. Θέμελη 1, στην Καλαμάτα (info@sbmimm.gr, 27210 99095).


NEWSLETTER