Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 22:41

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για τον κορονοϊο και τη θεία κοινωνία

Γράφτηκε από την
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για τον κορονοϊο και τη θεία κοινωνία

 

Για το θέμα του κορονοϊού μίλησε στο Live News του Mega με τον Νίκο Ευαγγελάτο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Αναφέρθηκε σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη Θεία Κοινωνία, λέγοντας ότι θα κοινωνούσε κάποιον που έχει κορονοϊό, καθώς και ότι αυτοί που πιστεύουν πως είναι φορείς του κορονοϊού μπορούν να μην έρθουν στην εκκλησία και να μην κοινωνήσουν προσωρινά, κανείς δεν θα τους κατακρίνει.

Αρχικά σημείωσε: «Η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει μια εγκύκλιο που περιέχει απάντηση για την Θεία Κοινωνία και απευθύνει την εγκύκλιο στους κληρικούς και τους πιστούς. Δεν μπορεί να κλείσουν οι εκκλησίες γιατί αυτό θα σημαίνει διάλυση της εκκλησίας. Οπως δεν μπορεί να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, το Κοινοβούλιο, διότι αυτό θα σημάνει διάλυση του ίδιου του κράτους. Το ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι εργαλειοποιούν αυτές τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είτε για αντιπολιτευτικούς λόγους είτε για να εκφράσουν τον προοδευτισμό τους, και δεν βοηθούν στην κατάσταση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να υπάρχει ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας. Καταλαβαίνω ότι δοκιμάζεται η πίστη των πιστών μέσα από την προσέλευσή τους στο Μυστήριο. Εννοώ όλους αυτούς που βγήκαν και έκαναν δηλώσεις με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να πουν ότι είμαστε σκοταδιστές και οπισθοδρομικοί. Η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όχι κατά το πώς νομίζει κάποιο πολιτικό κόμμα… Ολοι διαβάζουμε τις τοποθετήσεις και μπορούμε να τις αξιολογήσουμε. Απαιτείται σύνεση, ενίσχυση, και να μην δημιουργήσουμε πανικό ο οποίος δεν ωφελεί σε τίποτα».

Στο ερώτημα γιατί η Θεία Κοινωνία για κάποιες ημέρες να μην γίνεται με κουταλάκια μιας χρήσεως, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε: «Αυτές είναι εκκοσμικευμένες αντιλήψεις και πρότυπα που έρχονται από άλλες παραδόσεις. Εχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο κοινωνίας και προσέλευσης στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ο κάθε πιστός είναι ελεύθερος να προσέλθει ή να μην προσέλθει. Δοκιμάζεται η πίστη των ανθρώπων οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά με τέτοιου είδους αντιλήψεις και προτάσεις. Μέσα στην εκκλησία ο κάθε ένας έχει ένα δικό του ρόλο απέναντι στο συνάνθρωπό του, και εκεί απαιτείται να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και υπεύθυνοι. Αυτοί που πιστεύουν ότι είναι φορείς του κορονοϊού και στην εκκλησία μπορούν να μην έρθουν και να μην κοινωνήσουν προσωρινά. Κανείς δεν θα τους κατακρίνει. Η Εκκλησία δεν μπορεί να καταργήσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ή να κλείσουν οι εκκλησίες».

Τέλος τόνισε ότι θα κοινωνούσε κάποιον που έχει κορονοϊό, ακολουθώντας τους νόμους της Εκκλησίας: «Θα το έκανα και θα συνέχιζα την διαδικασία ως το τέλος». Δηλαδή θα έπινε ό,τι περίσσευε από τη Θεία Κοινωνία στο Αγιο Ποτήριο.


NEWSLETTER