Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 07:24

Επιφυλάξεις του Μεσσηνίας Χρυσόστομου για παραχώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας

Γράφτηκε από την
Επιφυλάξεις του Μεσσηνίας Χρυσόστομου για παραχώρηση εκκλησιαστικής περιουσίας

"Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου για παροχή εκκλησιαστικής γης σε νέους ανέργους είναι πολύ σημαντική για το λαό που δοκιμάζεται, αλλά δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη". Αυτό επισήμανε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.
"Θεωρώ", τόνισε ο μητροπολίτης απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί η παροχή αυτή να γίνει άμεσα και εύκολα, "ότι δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη, γιατί υπάρχουν δυσκολίες που προέρχονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, γι' αυτό και ο μακαριώτατος μιλάει για συνδρομή της Πολιτείας. Πρέπει, δηλαδή, να γίνουν τροποποιήσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι αυτή η εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία η οποία δεν έχει καταστεί εκμεταλλεύσιμη μέχρι στιγμής. Πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε πλαίσιο προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες πρέπει να δοθεί και θα πρέπει να ξέρουμε ποια από αυτά τα κτήματα είναι καλλιεργήσιμα, γιατί δεν είναι όλα. Να δούμε, τι θα καλλιεργείται, διότι δεν μπορεί να καλλιεργείται ένα προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό, διότι δεν βοηθάει σε τίποτα το νέο αγρότη. Να δούμε αν η καλλιέργεια μπει στη διαδικασία επιδοτήσεων κ.λπ.".
Παράλληλα, ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στο θέμα που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες την κοινή γνώμη και δεν είναι άλλο από τα δημοσιεύματα σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων λογαριασμών κληρικών. Σε ερώτηση αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο εξωτερικό αρχιερέων τι θα κάνει η Εκκλησία, αλλά και κατά πόσον αυτό είναι συμβατό με την ιδιότητα του κληρικού, ο μητροπολίτης απάντησε: "Δεν είναι καθόλου συμβατός ο πλουτισμός, αλλά μέχρι να αποδειχθεί του λόγου το αληθές κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για τίποτα. Μέχρι να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει πλουτισμός κάποιων εκκλησιαστικών προσώπων δεν μπορούμε να γίνουμε κατήγοροι κανενός. Η Ιερά Σύνοδος ήδη έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της προς τις ελεγκτικές αρχές της χώρας, και προς την ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι αν υπάρχει κάτι επισήμως, θα κοινοποιηθεί στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών και από άποψη εκκλησιαστικής νομοθεσίας και από άποψη των ιερών κανόνων".
Ο κ. Χρυσόστομος, επίσης, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με τις αντιδράσεις, τόσο τη δική του όσο και άλλων ιεραρχών, εναντίον συμπεριφορών μελών ή φερομένων ως μελών της Χρυσής Αυγής. "Οι απόψεις που εξέφρασα εγώ και οι μητροπολίτες", επεσήμανε ο αρχιερέας, "απορρέουν μέσα από το Ευαγγέλιο. Είχα πει ότι δεν μπορούμε να δίδουμε εκκλησιαστικό ή θρησκευτικό κάλυμμα σε πολιτικές οι οποίες δεν σέβονται την ελευθερία, τα θρησκευτικά δικαιώματα, τις διακρίσεις ή απορρίπτουν κάθε διαφορετικό από εμάς άνθρωπο, είτε ιδεολογικά, είτε θρησκευτικά, είτε πολιτικά. Ή ακόμη προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο κοινωνίας που δεν είναι συμβατό με το μοντέλο κοινωνίας και ανθρωπίνων σχέσεων που περιγράφονται από τον Χριστό μέσα στο Ευαγγέλιο".


NEWSLETTER