Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 19:07

Εορτάστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην Αγυιά Μουζακίου (φωτό)

Γράφτηκε από την
Εορτάστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην Αγυιά Μουζακίου (φωτό)

Εορτάστηκε και φέτος με τη δέουσα λαμπρότητα το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται στο βουνό Αγυιά, πάνω από το Μουζάκι Τριφυλίας.

Ενα έθιμο που κρατάει στο χρόνο και περνά από γενιά σε γενιά... Ενα έθιμο που θέλει τους πιστούς να ανεβαίνουν τα ξημερώματα στο βουνό, κάνοντας πεζοπορία σε ένα μαγευτικό μονοπάτι. Η πεζοπορία ξεκινά από τους πρόποδες της Αγυιάς και διαρκεί κάτι παραπάνω από μια ώρα. Ετσι και την Τετάρτη, εορτή της Αγίας Κυριακής αρκετοί πιστοί τόσο από το Μουζάκι, όσο και από τις γύρω περιοχές (Πύργο, Γαργαλιάνους, Χώρα, Αμπελόφυτο κ.α.) ανέβηκαν στο ψηλό βουνό και παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έγινε αρτοκλασία και αφού οι πιστοί χτύπησαν τη μικρή καμπάνα και μαγεύτηκαν από την θέα, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σκεπή στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής είχε καταστραφεί τον χειμώνα του 2019 από τα χιόνια και επισκευάστηκε τον Ιούνιο του 2020 χάρις σε εθελοντική εργασία πολλών ανθρώπων τόσο από το Μουζάκι, όσο και των γύρω χωριών. Μια διαδικασία που κράτησε πολλούς μήνες, μιας και ήταν δύσκολη η μεταφορά οικοδομικών υλικών στο ψηλότερο σημείο του βουνού.
Κάτι που όμως άξιζε τον κόπο και αποζημιώνει όλους τους πιστούς που κάθε χρόνο τέτοια μέρα ανεβαίνουν στην Αγυιά για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Κυριακής.
Και του χρόνου λοιπόν!

Κ.Ηλ.

 


NEWSLETTER