Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 22:38

“Άστραψε και βρόντηξε” ο μητροπολίτης Τριφυλίας για την εκδήλωση στο Σελλά

Γράφτηκε από τον
“Άστραψε και βρόντηξε” ο μητροπολίτης Τριφυλίας για την εκδήλωση στο Σελλά

 

Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκαν στο Σελλά Τριφυλίας, τόσο χθες το πρωί όσο και προχθές το απόγευμα.

Εκδηλώσεις για τις οποίες χθες το πρωί, μετά τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ναό του Αγίου Νικήτα και χοροστάτησε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του να γίνονται την περίοδο του κορονοϊού. Ο κ. Χρυσόστομος άστραψε και βρόντηξε θα έλεγε κανείς, ούτε φυσικά παρέστη σε αυτές και κάλεσε τους διοργανωτές τις ακυρώσουν και εκείνη τη στιγμή. Τόνισε  ότι η Μητρόπολη είχε προγραμματίσει 11 εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά τις ακύρωσε όλες, λόγω της πανδημίας.

«Δεν βλέπετε», είπε, «τι γίνεται γύρω μας, πόσα κρούσματα, πόσοι διασωληνωμένοι; Δεν μπορεί κάθε εβδομάδα το υπουργείο Υγείας να στέλνει ενταλτήρια να προστατευτούμε από την πανδημία, και από την άλλη να γίνονται όλα αυτά. Χρειάζεται λίγη σοβαρότητα, λίγη υπευθυνότητα. Είμαστε λίγοι στα χωριά αυτά, μη μείνουμε λιγότεροι. Η τιμή στους ήρωες δεν είναι οι φιέστες, αλλά να έχουμε την τιμή των ηρώων μας, την ανδρεία τους, την μπέσα τους». Ζήτησε συγνώμη αλλά είπε πως δεν θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις, ούτε εκπρόσωπος της Εκκλησίας παρά μόνο για την επιμνημόσυνη δέηση. «Δεν μπορεί», είπε, «την 25η Μαρτίου, την μέγιστη γιορτή, να μη γίνεται τίποτα, καμία εκδήλωση, και όλο τον υπόλοιπο χρόνο να αλωνίζουμε. Λυπάμαι που όλα αυτά τα διοργανώνουν οι εκπρόσωποι της πολιτείας. Γιατί δεν ακυρώνετε αυτή τη στιγμή την εκδήλωση; Τι θα πάτε να πείτε, ότι τους αγαπάτε; Αν τους αγαπάτε μείνετε εδώ».

Ωστόσο παρά τις παρατηρήσεις του μητροπολίτη οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν κανονικά, με την πλευρά των διοργανωτών να τονίζει ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Έτσι στο προαύλιο του ναού, στο χώρο που οι Σελλαίοι αγωνιστές γονάτισαν και προσευχήθηκαν στις 15/9/1827, πριν αντιμετωπίσουν το τούρκικο απόσπασμα 2 λόχων, έγινε αναφορά στα υπεραιωνόβια δέντρα που βρίσκονται εκεί, δύο τεράστιες αριές εκ των οποίων η μία χρονολογείται πριν το 1593, αλλά και στα υπόλοιπα ιστορικά δέντρα, καθώς όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα, Δημήτριο Δημητρόπουλο, το χωριό Σελλάς είναι το χωριό με τα περισσότερα αιωνόβια δέντρα από κάθε άλλο μέρος στην Πελοπόννησο. Η σήμανσή τους θα γίνει σε επόμενο χρονικό διάστημα καθώς λόγω της πανδημίας δεν μπορούσε να παρευρίσκεται εκπρόσωπος από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο χωριό, όπου στο χώρο του μνημείου, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν:

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας.

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, τονίζοντας ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις γνωρίζουμε την ιστορία μας και γνωρίζοντας την ιστορία μας μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, σημειώνοντας ότι σε κάθε γωνιά τις Ελλάδας υπάρχουν ήρωες τους οποίους και πρέπει να τιμούμε και πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από αυτούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος τονίζοντας το ενδιαφέρον που έχει δείξει η Περιφέρεια και ο ίδιος ο περιφερειάρχης για την ΙΜ Αγίου Νικήτα και λέγοντας επίσης πως είναι ελπιδοφόρο ότι ξέρουμε να τιμάμε τους ήρωές μας.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Δημήτρης Στριμπάκος που μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου, σημειώνοντας ότι ο δήμος πάντα θα στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.

Ο Φίλιππος Κωσταράς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, σημειώνοντας πως ο Άγιος Νικήτας είναι προστάτης των εφέδρων αξιωματικών.

Ο Παναγιώτης Λούτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας που είπε πως όχι μόνο θα στηρίξουν αλλά και θα αναδείξουν τέτοια γεγονότα.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια δύο μαρμάρινων επιγραφών με τα ονόματα Σελλαίων πολεμιστών που συμμετείχαν στις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης (Τριπολιτσά - Δερβενάκια - Φρούριο Πάτρας - Μεσσηνιακά Φρούρια, Νεόκαστρο - Λάλα - Μανιάκι και αλλού) από τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά. Έγινε προσκλητήριο νεκρών αγωνιστών και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Βασίλης Καπέλιος εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Δημήτρης Στριμπάκος εκ μέρους του δήμου, ο αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αστυνομικός υποδιευθυντής διοικητής του ΑΤ Τριφυλίας Γιώργος Κρυοβρυσανάκης, ο Σταύρος Χουσέας εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας.

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ομιλία με θέμα «Συμβολή Σελλαίων μαχητών στην Επανάσταση του 1821», από τον  Φώτιο Τζάβελλο, ιστορικό-φιλόλογο, συνταξιούχο λυκειάρχη.

Ποιήματα απήγγειλαν κάτοικοι του χωριού, η Βασιλική Τζώρτζη, η Σοφία Τζαβέλα και ο Αθανάσιος Δημητρόπουλος. Ιστορικά τραγούδια είπαν η Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου και ο Σταύρος Αποστολόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι διοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν οι: Δήμος Τριφυλίας - Κοινότητα Σελλά - Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021», Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού Αλληλεγγύης Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας, Σύνδεσμος Ελλήνων Έφεδρων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας, Σύλλογος Απανταχού Σελλαίων «Η Αγία Τριάς», Επιτροπή Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER