Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 21:21

Εκδήλωση σήμανσης δέντρου στη Μονή Αγ. Νικολάου Καλτεζών

Γράφτηκε από την

 

Η επετειακή εκδήλωση σήμανσης του μνημειακού δέντρου που βρίσκεται στην είσοδο της Μονής Αγ. Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας έγινε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματός «1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου σε λιτή τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας με την οποία σημάνθηκε η βελανιδιά. Το δέντρο αυτό ήταν σιωπηλός μάρτυρας της πρώτης συνέλευσης των Ελλήνων και της σύστασης της Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 1821, η οποία έγινε με την συμμετοχή 37 πρόκριτων και πληρεξούσιων των επαρχιών υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Τα αποκαλυπτήρια της ετικέτας έγιναν από κοινού: από τον μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, το δήμαρχο Γορτυνίας Ευστ. Κούλη, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης Γ. Παναγοπούλου, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Τρίπολης Ελ. Καρούτζου και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμάτας Ιωαν. Ζαφειρόπουλο. Το σχέδιο της ετικέτας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη. Αυτό είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή της Επανάστασης, από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.