Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 15:15

Παρουσίαση έκθεσης βυζαντινής μουσικής

Γράφτηκε από την

Την περιοδική έκθεση “Ψηφίδες Ψαλτικής Τέχνης: Ιωάννης Πλουσιαδηνός” παρουσιάζουν από σήμερα ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Μεσσηνίας “Ξένος ο Κορώνης”, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος και το Ιστορικό Αρχείο - Βιβλιοθήκη της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 8 μ.μ. στον χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Μητρόπολης (Μητρ. Χρυσοστόμου Θέμελη 1, 2ος όροφος), παρουσία του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Καλαματιανή διευθύντρια της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Σταυρούλα - Βίλλυ Φωτοπούλου.

Πρόκειται για μία δράση υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η έκθεση αυτή αποτελεί και την πρώτη έκθεση βυζαντινής μουσικής διεθνώς, η οποία είναι αφιερωμένη στον επίσκοπο Μεθώνης Ιωάννη Πλουσιαδηνό, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας, λόγιου, θεολόγου και μουσικού, ο οποίος πέθανε μαχόμενος επί των τειχών στην Αλωση της Μεθώνης από τους Τούρκους το 1500.