Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 13:00

Άγιος Νικόλαος Δολών: Ο γραφικός ναός, σύμβολο του εθελοντισμού (Φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Άγιος Νικόλαος Δολών: Ο γραφικός ναός, σύμβολο του εθελοντισμού (Φωτογραφίες)

Ανάμεσα στα Καλλιανέικα και τους Δολούς, επάνω στο παλιό καλντερίμι που συνέδεε τα δύο χωριά, προβάλλει ο μικρός γραφικός ναός του Αγίου Νικολάου.

Η ιστορική εκκλησία (13ος - 14ος αιώνας) τα περασμένα χρόνια συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε από την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων.

Όπως αναφέρει το mani.org.gr, ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου, αποτελώντας μάλιστα ένα από τα πρωιμότερα δείγματα στη Μεσσηνιακή Μάνη και ανάγεται στην Παλαιολόγεια περίοδο. Φέρει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κεραμοπλαστικό διάκοσμο στις όψεις καθώς και στα κεραμικά πινάκια, από τα οποία σήμερα διακρίνουμε μόνο το αποτύπωμα. Στο εσωτερικό του σώζει αποσπασματικά τοιχογραφίες της όψιμης μεταβυζαντινής περιόδου. Λείψανα παλαιότερης φάσης τοιχογράφησης είναι επίσης εμφανή.

Στο ίδιο πλαίσιο, το naoistimani.blogspot σημειώνει πως ο Παύλος Δημαγγελέας το 1785 με τρεις ακόμα τεχνίτες είχε αγιογραφήσει τον ναό. H εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, κάτι που οι κάτοικοι της περιοχής έχουν σεβαστεί απόλυτα, καθώς ο ναός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, φροντίζοντας μάλιστα οι ίδιοι για την καθαριότητά του και αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για άλλους ιστορικούς ναούς της Μεσσηνίας που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

O πρόεδρος της Κοινότητας Δολών Πέτρος Φάσσος ανέφερε στην “Ε” πως δεν υπάρχει αποκλειστικά κάποιο άτομο ή υπηρεσία που να επιμελείται τον χώρο, λέγοντας πως όλοι συνδράμουν με τον τρόπο τους αφιλοκερδώς. «Ανθρωποι του τόπου αλλά ακόμα και περαστικοί δείχνουν πόσο σέβονται τα θρησκευτικά σύμβολα της περιοχής, καθώς και να προκύψει κάποια ατασθαλία, φροντίζουν να αποσυρθεί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εικόνα που παρουσιάζεται» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε πως η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για προσκύνημα, εν αντιθέσει με αντίστοιχα εκκλησάκια της χώρας που συνήθως είναι κλειστά για τους πιστούς όταν δεν γίνεται λειτουργία. «Αλλοι αφήνουν λάδι και άλλοι καθαρίζουν, αποτελώντας αν μη τι άλλο μια αξιοσέβαστη προσπάθεια» επισήμανε.

H ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

Σε ό,τι αφορά την απήχηση που έχει στους επισκέπτες της Δυτικής Μάνης, ο κ. Φάσσος ανέφερε πως πέρα από τους Έλληνες που περνούν από το δρόμο, έχοντας κάνει νωρίτερα το πέρασμά τους από τις Κιτριές, ξένοι με ΙΧ αλλά και τροχόσπιτα δεν παραλείπουν να κάνουν μια στάση στο σημείο για να το φωτογραφίσουν και να θαυμάσουν τη θέα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγεται η συγκεκριμένη διαδρομή μέσω Καλαμάτας για να πάει κανείς προς την Καρδαμύλη. «Θα το χαρακτήριζα σήμα κατατεθέν της περιοχής, το οποίο αξίζει να ανακαλύψει κάποιος ανάμεσα στα πολλά που διαθέτουν οι Δολοί, το οποίο δικαίως έχει χαρακτηριστεί υπαίθριο μουσείο της Δυτικής Μάνης» συμπλήρωσε. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο eleftheriaonline.gr.

ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ

Παράλληλα, ο Πέτρος Φάσσος ενημέρωσε πως πριν από αρκετές δεκαετίες ο ναός λειτουργούσε ανήμερα του Αγίου Νικολάου, ενώ σήμερα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα βαπτίσεις, καθώς η γραφικότητα του σημείου είναι ένας ιδανικός συνδυασμός για τέτοιες περιστάσεις. «Αν επιθυμεί κάποια οικογένεια να πραγματοποιήσει εκεί τη βάπτιση του παιδιού της, θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Φίλιππο στην εκκλησία των Δολών ή των Καλλιανεΐκων» διευκρίνισε, καλώντας παράλληλα τους Μεσσήνιους να ανακαλύψουν τα μέρη αυτά κάνοντας την εξόρμησή τους στη Δυτική Μάνη, καθώς ενδείκνυνται για εξερευνήσεις και φωτογράφιση.


NEWSLETTER