Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 08:10

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για τις γενοκτονίες 1912-1924

Γράφτηκε από την

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου “Η εποχή της καταστροφής και το τέλος της συνύπαρξης: απελάσεις, εκτοπισμοί και γενοκτονίες, 1912-1924”, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την 1η έως και τις 3 Δεκεμβρίου.

Διοργανώθηκε από την Μητρόπολη Μεσσηνίας και τη γενική γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συνεργασία του ερευνητικού προγράμματος για την Αρμενική Γενοκτονία (The Promise Armenian Institute) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τους οργανωτές, ξεχωριστές ήταν οι ομιλίες του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών και του εισηγητή, εκ μέρους της μητρόπολης Μεσσηνίας, καθηγητή - θεολόγου Γιάννη Μπουγά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Το «γιατί» της μαρτυρικής θυσίας των Χριστιανών στη Μικρά Ασία το 1922”.

Ακολούθησε συζήτηση με τους Αλέξη Αλεξανδρή, πρέσβη ε.τ. και Θεοδόσιο Κυριακίδη, καθηγητή.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν, το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου, στην πόλη της Καλαμάτας και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις των Γ.Α.Κ. Μεσσηνίας, όπου η προϊσταμένη Αναστασία Μηλίτση - Νίκα τους ξενάγησε στην έκθεση για τους πρόσφυγες της Αρμενίας που έφτασαν στην Καλαμάτα κατά την περίοδο 1914 - 1924.