Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 11:11

Η Καλαμάτα γιόρτασε την πολιούχο της Υπαπαντή (βίντεο-φωτογραφίες)

Η Καλαμάτα γιόρτασε την πολιούχο της Υπαπαντή (βίντεο-φωτογραφίες)

Με επισημότητα, κατάνυξη και την παρουσία χιλιάδων πιστών, γιόρτασε χθες η Καλαμάτα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή, στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό της και με λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στον όρθρο και στην πανηγυρική θεία λειτουργία προέστη ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Ιλίου Αθηναγόρα, Μαρωνείας Παντελεήμονος, Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου, Καλαβρύτων Ιερωνύμου, Κιλκισίου Βαρθολομαίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου, Αιτωλίας Δαμασκηνού και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας, τονίζοντας ότι “στις δύσκολες μέρες που διανύουμε θα πρέπει να προσευχόμεθα στην μεσιτεία της, ώστε να συναντήσουμε τον Σωτήρα Χριστό”.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, προς ευλογία και καθαγιασμό των κατοίκων και των προσκυνητών, που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια. Τιμές κατά την λιτανεία απέδωσαν μικτό άγημα του στρατού και της Αεροπορίας, καθώς και φιλαρμονικές.

Με την ολοκλήρωση της λιτανείας και την επιστροφή της εικόνας της Παναγίας, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας υπογράμμισε ότι “η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει σε όλους το κουράγιο και την δύναμη που χαρίζει η πολιούχος της πόλης, ιδιαιτέρως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε”. Αναφερόμενος στην κρίση της πανδημίας μίλησε “για κρίση αμφισβήτησης πολλών δεδομένων και παρατήρησε πως ο λαός (και με την παρουσία του στην γιορτή) ανταποκρίθηκε, γιατί έχει βαθιά ριζωμένη την πίστη στην Εκκλησία και τους Αγίους”. Υποστήριξε πως “στην Ελλάδα η Εκκλησία έχει ουσιαστικό ρόλο να αφυπνίσει τη συνείδηση προς τον Χριστό και την πατρίδα, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να είμαστε ανακόλουθοι με την ιστορία και τον πολιτισμό”.

Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε, μεταξύ άλλων, με αφορμή την παρουσία ιεραρχών από τις περιοχές αυτές, ότι “στη Μακεδονία χτυπά ζωντανά η πατρίδα και προέτρεψε να υπάρξει η ανάλογη προσοχή για την ενίσχυση του χριστιανισμού στη Θράκη”. Παρατήρησε ότι “η παρουσία των ιεραρχών εκφράζει την ενότητα της Ιεραρχίας, η οποία είναι ενωμένη απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να διασπάσουν το έθνος”.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κάλεσε τους παρισταμένους και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των δύο αδικοχαμένων πιλότων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Τέλος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό, τους επισήμους προσκεκλημένους και τον πιστό λαό.

Το παρών στον εορτασμό έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος (εκπρόσωπος της Βουλής), Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου και Α’ Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Τσουκαλάς, Άννα Καλογεροπούλου και Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος - αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο πρόεδρος του κόμματος "Πατριωτική Ενωση" Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας κι εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ