Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 09:05

Πλήθος κόσμου στον εορτασμό του πολιούχου των Φιλιατρών (βίντεο)

Πλήθος κόσμου στον εορτασμό του πολιούχου των Φιλιατρών (βίντεο)

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών παρά το τσουχτερό κρύο γιορτάστηκε στα Φιλιατρά ο πολιούχος Άγιος Χαράλαμπος.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία λειτουργούντος του μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του αγίου συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων, των Δημοτικών Φιλαρμονικών Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων, του ιερού κλήρου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και μαθητών από όλα τα σχολεία της πόλης.

Στην κεντρική πλατεία όπου τελέστηκε δέηση, ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην παρουσία του αγίου μέσω της βοήθειάς του στην πόλη των Φιλιατρών την περίοδο της Κατοχής αλλά και σε τόσους πιστούς της περιοχής που προσευχήθηκαν σε αυτόν. «Το καλύτερο δώρο προς τον άγιό μας για τις ευεργεσίες του είναι να ακούσουμε τη φωνή του, να μελετούμε τις Γραφές και να μένουμε πιστοί στο λόγο του Θεού» είπε ευχαριστώντας όσους παρευρέθηκαν και συνέβαλαν στον εορτασμό και ιδιαίτερα τους δύο ιεράρχες. Ευχήθηκε τέλος «να φτάσουν όλοι και να ξεπεράσουν τα χρόνια του αγίου και στη ζωή όλων η χαρά να λάμπει σαν τον Άγιο Χαραλάμπη».

Στη συνέχεια ο δήμος παρέθεσε δεξίωση στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, συνοδεία μουσικής από δύο καταπληκτικές φωνές και μουσικούς, την Ξανθή και τη Στέλλα Παναγιωτοπούλου.

Να σημειωθεί ότι τις ημέρες αυτές πραγματοποιείται και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι ευχές για την εορταστική ημέρα, με τη σκέψη στους δοκιμαζόμενους από το σεισμό λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, κυριάρχησαν στις δηλώσεις των πολιτικών.

Από τους βουλευτές, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος τόνισε: «Μεγάλη γιορτή σήμερα για τα Φιλιατρά, για τη Μεσσηνία μας. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, κάθε καλό, υγεία, δύναμη, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Ειρήνη να ευχηθούμε, ο Άγιος Χαράλαμπος να προστατεύει τα Φιλιατρά, το νομό μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις και να δίνει ελπίδα σε αυτούς που σήμερα περνάνε δύσκολες στιγμές στα γειτονικά μας κράτη».

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης επεσήμανε: «Ο άγιος να δίνει δύναμη σε όλους και σε όσους δοκιμάζονται σήμερα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα στη γειτονική Τουρκία έχουν βρεθεί νεκροί από τον Εγκέλαδο πάνω από 2 φορές η πόλη των Φιλιατρών. Υγεία, δύναμη, κουράγιο σε όλους».

Ο Περικλής Μαντάς τόνισε: «Εύχομαι ο Άγιος Χαράλαμπος να συνεχίσει να προστατεύει τους πολίτες, να χαρίζει υγεία, ευημερία σε όλους μας σε μια χρονιά αρκετά δύσκολη που πολλά συμβαίνουν γύρω μας. Παρατηρήσαμε και τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στην είσοδο της πόλης, προσπαθώντας και αυτοί να δείξουν την αγωνία τους για όλα αυτά που βιώνουν. Η Τριφυλία, τα Φιλιατρά, είναι στο επίκεντρο όλων μας».

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγώ είμαι εδώ και 20 χρόνια περίπου κάθε χρόνο εδώ κι ανάβω πάντα το κεράκι μου, όπως όλος ο κόσμος. Το πρωί ερχόμενος στα Φιλιατρά συνάντησα τους αγρότες. Είναι προφανές ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο, να σταθούμε δίπλα στα αιτήματά του. Μπορεί καμιά φορά να είναι και υπερβολικοί για κάποια αιτήματα, πλην όμως ταλαιπωρούνται, σε πολλά έχουν δίκιο, το Φιλιατρινό, τα κανάλια, πρέπει να τελειώσουν πάρα πολύ γρήγορα και η εξαγγελία του πρωθυπουργού να γίνει πραγματικότητα. Και το δεύτερο που κουβέντιασα κι εκεί και κουβεντιάζω και με το δήμαρχο και με τον κόσμο, τα 3,5 εκ. ευρώ της Περιφέρειας για την πλατεία των Φιλιατρών, που προέρχονται απ’ το "Αντώνης Τρίτσης" και είναι μόνο για ανάπλαση, πρέπει να γίνουν έργο στα Φιλιατρά και για να γίνει αυτό το έργο εγώ δεσμεύομαι ότι θα υπάρχει συνεννόηση, ταύτιση απόψεων στον υπερθετικό βαθμό. Βεβαίως, εδώ ο δήμαρχος έχει τον πρώτο λόγο, όμως η συνεννόηση είναι κάτι το οποίο βοηθάει στο να πραγματοποιούμε τα έργα και αυτό θα κάνουμε. Εντάξει, ο κόσμος πρέπει να είναι ήσυχος, αλλά να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά ότι τα 3,5 εκ. ευρώ, τα οποία έρχονται από συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρέπει να πέσουν ως έργο στα Φιλιατρά. Οι αγρότες να ’χουν στους αγώνες τους τα καλύτερα αποτελέσματα και χαίρομαι για το γεγονός ότι είδα νέες οικοδομές στα Φιλιατρά, η πόλη είναι ομορφότερη, έχει ένα βηματισμό ανάπτυξης και προόδου και ειλικρινά χαίρομαι γι’ αυτό και θερμά συγχαρητήρια. Δήμαρχε, καλή δύναμη, καλές επιτυχίες και ό,τι το καλύτερο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης ευχαρίστησε τον κ. Νίκα λέγοντας: «Ευχόμαστε και του χρόνου να σ’ έχουμε μαζί μας, ευχαριστούμε για όλες τις προσπάθειες που έχεις κάνει για τα Φιλιατρά και την Τριφυλία και θέλω να ευχηθώ μέσα απ’ την καρδιά μου καλόν αγώνα και πιστεύω στον Άγιο Χαράλαμπο και στο Θεό ότι θα είμαστε πάλι μαζί να συνεχίσουμε αυτή την όμορφη εξέλιξη».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Φιλιατρινούς, σε όλες τις Φιλιατρινές και σ’ όλο τον κόσμο. Θέλω να πω ότι η σημερινή μέρα είναι πάρα πολύ σημαντική για τα Φιλιατρά, την ιστορία τη γνωρίζουμε και την ξέρουμε όλοι, πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο άγιος στον τόπο μας. Πόσο μας προστάτευσε απ’ τους ναζί. Και εγώ προσωπικά κάθε φορά που κάνω μια προσευχή πάντα στο στόμα μου φέρνω τον Άγιο Χαράλαμπο. Εύχομαι υγεία, χαρά σ’ όλο τον κόσμο, να ’ναι καλά κι ο άγιος να μας ευλογεί όλους. Τώρα, το θέμα με τις αγωνίες των αγροτών, κι εγώ σαν δήμος δίπλα τους θα προσπαθήσω στα δίκαια αιτήματά τους και θα κάνω ό,τι χρειαστεί γιατί έχουν δίκιο. Τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα, τα κέρδη είναι πάρα πολύ μικρά, η αγωνία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν πάνε πάντα καλά οι καλλιέργειες, έχουν και απώλειες, έχουν και ζημιές. Κι αυτά θα πρέπει να τα δούμε και εμείς, και σαν τοπικοί εδώ αλλά πρέπει να τα δει και η κυβέρνηση, ότι οι αγρότες πρέπει να ενισχυθούν. Και ειδικά τα Φιλιατρά που είναι παραγωγικό μέρος και δίνει πάρα πολλά λεφτά στο κράτος φορολογικά. Πρέπει να βοηθηθούν οι αγρότες μ’ οποιονδήποτε τρόπο και να προχωρήσουν στις καλλιέργειές τους. Είμαστε πρώτοι στο ελαιόλαδο, όπως ξέρετε, και θερμοκηπιακά είμαστε τρίτοι. Λοιπόν, πρέπει να βοηθηθεί ο τόπος μας. Πρέπει τα Φιλιατρά να ξαναβρούν την ανάπτυξη και την πορεία που τους πρέπει. Και να βοηθηθούν, επαναλαμβάνω, οι αγρότες μας». 

Κ.Μπ.