Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 17:15

Πρώτος κατανυκτικός εσπερινός στη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Πρώτος κατανυκτικός εσπερινός στη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός στον μητροπολιτικό ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας.

Συμπροσευχόμενος με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο από το ιερό βήμα, την ακολουθία τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς με τον διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο και παρισταμένους το σύνολο των κληρικών της πόλης της Καλαμάτας και από τις ενορίες της περιφέρειας.

Πριν το τέλος του εσπερινού τον θείο λόγο κήρυξε ο πρωτοσύγκελλος, με θέμα “Νηστεία και προσευχή. Εφόδια στον αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής”, τονίζοντας τα πνευματικά και ψυχικά οφέλη των πιστών από την νηστεία και την προσευχή και λέγοντας χαρακτηριστικά πως κατά την περίοδο αυτή πρέπει “να περιορίσουμε τα ‘θέλω’ μας, τα πάθη μας, τη γλώσσα μας, το βλέμμα μας, τα λόγια μας, παράλληλα με τις τροφές”, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στην προσευχή σημείωσε τα θεία χαρίσματα, των οποίων γίνεται πρόξενος η προσευχή, δηλαδή την ειρήνη των λογισμών και την ταπείνωση, έτσι όπως τα προβάλει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Μετά το πέρας της ακολουθίας και της ομιλίας, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευχήθηκε υγεία και δύναμη για τον πνευματικό αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και προέστη της αλληλοσυγχώρησης μεταξύ κλήρου και λαού.