Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 08:38

Η Φοινικούντα γιόρτασε την πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα

Η Φοινικούντα γιόρτασε την πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα

 

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και την συμμετοχή πλήθους πιστών τίμησε το Σάββατο η Φοινικούντα την πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα.

Του όρθρου και της πανηγυρικής θείας λειτουργίας προέστη ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, ενώ συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Άρτας αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας ότι η Παναγία με καθαρή την καρδιά είδε τον Θεό, το ίδιο και η γερόντισσα Νικολίτσα, η οποία οραματίστηκε την εικόνα της Τριχερούσας. “Με καθαρή την καρδιά μας πρέπει όλοι εμείς να ατενίσουμε το πρόσωπο του Θεού, απολαμβάνοντας τις ουράνιες χαρές”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε αδελφικά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας για την πρόσκληση να συμμετάσχουν μαζί με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος στην πανήγυρη, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους παρισταμένους επισήμους, αλλά και τον πιστό λαό για την συμμετοχή του στις ιερές τελετές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της χαριτοβρύτου εικόνας της Παναγίας στα γραφικά σοκάκια της κωμόπολης.

Την εικόνα έφεραν επ’ ώμου άνδρες του Λιμενικού Σώματος και του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας.

Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος Καλαμάτας και η Φιλαρμονική του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Με το πέρας της λιτανείας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επικαλέστηκε την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, ώστε η Παναγία να είναι βοήθεια και σκέπη στην ζωή όλων. Συνάμα ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς, τις τοπικές Αρχές και το λαό για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη.