Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 19:46

Στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών η Παναγία “Πεταλιδιώτισσα”

Στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών η Παναγία “Πεταλιδιώτισσα”

 

Στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Παντελεήμονος, στην οδό Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας, μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, της “Πεταλιδιώτισσας”, πολιούχου και προστάτιδος του Πεταλιδίου.

Η μεταφορά έγινε μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουλίου. Η εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει για δεκαήμερο προσκύνημα, μέχρι την Κυριακή 30 του μήνα.

Την εικόνα μετέφερε ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Χρυσόστομο. Η υποδοχή έγινε στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Παρασίου και μεταφέρθηκε λιτανευτικά μέχρι τα προπύλαια του ναού και στη συνέχεια τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Ανδρούσης Κωνσταντίου, εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου με την παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, αρκετών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθους Μεσσηνίων από ολόκληρη την Αττική.

Με το πέρας του εσπερινού ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος, με καταγωγή από την Καλαμάτα, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο για την αποδοχή του αιτήματος της μεταφοράς της εικόνας και τον πατέρα Φίλιππο για τη μεταφορά και συνοδεία της, παρακαλώντας τον να εκφωνήσει λόγο πνευματικής οικοδομής προς το ποίμνιο της μεγαλωνύμου ενορίας.

Ο π. Φίλιππος εκφώνησε λόγο ευχαριστιών εκ μέρους του μητροπολίτη Μεσσηνίας και  αναφέρθηκε και στο ιστορικό της εικόνας,, τονίζοντας και την ιδιαίτερη σχέση του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου με το εικόνισμα της Πεταλιδιώτισσας.