Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 17:20

Η γιορτή της Μεταμορφώσεως στη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η γιορτή της Μεταμορφώσεως στη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η δεσποτική γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του εορτασμού ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εντός του κάστρου της Πύλου, του Νιόκαστρου, αλλά και το ιστορικό Ανδρομονάστηρο πλησίον της καστροπολιτείας της Ανδρούσας.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, προέστη στην πανηγυρική θεία λειτουργία στον εορτάζοντα ναό εντός του Νιόκαστρου, πλαισιωμένος από τον εφημέριο της Πύλου πρωτοπροσβύτερο Νικόλαο Μπελαούρη και τον διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο. Ο σεβασμιώτατος
στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στα μηνύματα της γιορτής και ευχήθηκε σε όλους υγεία και κάθε καλό στην πορεία της ζωής τους.

Στο Ανδρομονάστηρο προέστη της πανηγυρικής θείας λειτουργίας ο παρεπιδημών στη Μεσσηνία και καταγόμενος από αυτήν, μητροπολίτης Καρθαγένης Μελέτιος, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά και τον καθηγούμενο της Μονής Βουλκάνου - αρχιμανδρίτη Προκόπιο Σμυρνή.
Προ του πέρατος της λειτουργίας κήρυξε τον θείο λόγο ο πατήρ Φίλιππος, τονίζοντας πως “ο Χριστός δεν μεταμορφώθηκε έχοντας ως σκοπό να αυτοπροβληθεί αλλά μεταμορφώθηκε με σκοπό να υπομνήσει στον άνθρωπο ότι, μέσα από το γεγονός της Μεταμορφώσεως, μπορεί να βιώσει και να γίνει συμμέτοχος της δόξης του Θεού”.

Ν σημειωθεί ότι το Ανδρομονάστηρο αποτελεί μετόχι της Μονής Βουλκάνου και επί πολλά έτη παρέμενε κλειστό λόγω των εργασιών αναστήλωσης που διεξάγονταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο πιστός λαός είχε την ευκαιρία, πέραν της συμμετοχής στην πανήγυρη, να ξεναγηθεί και στις πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής. Η μονή του Ανδρομονάστηρου βρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα του Δήμου Μεσσήνης. Θεωρείται κτίσμα του 13ου αιώνα και έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (1282-1328). Μάλιστα η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο τον Α’, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι, κοντά στη γενέτειρα πόλη του πατριάρχη και γι’ αυτό οφείλει το όνομά του Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο στον κτίτορά του αυτοκράτορα Ανδρόνικο.