Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 15:04

Μητρόπολη Μεσσηνίας: Σημαντικές συμμετοχές στο συνέδριο για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Μητρόπολη Μεσσηνίας: Σημαντικές συμμετοχές στο συνέδριο για τη Συνθήκη της Λωζάνης

 

Με μεγάλη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, κληρικών και εκπροσώπων φορέων του Νομού Μεσσηνίας ξεκίνησαν την Πέμπτη οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας με τη συνεργασία του  Ερευνητικού Προγράμματος για την Αρμενική Γενοκτονία (The Promise Armenian Institute) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Η.Π.Α. (UCLA), του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος (PIERCE DERREE ALBA), το Πρόγραμμα Νεοελληνικών και Ελληνικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του UC Berkeley και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

Στόχος του συνεδρίου είναι να εξετάσει και να προβάλλει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τον αντίκτυπο της στη σημερινή Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την υπογραφή της.      

Κατά την έναρξη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Καλαντζή, καθώς και τους λοιπούς φορείς και συνδιοργανωτές και αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης του Συνεδρίου. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλαντζής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει όχι μόνο ιστορική αναδρομή στο παρελθόν αλλά θα προσφέρει και μια ευκαιρία για ενσωμάτωση στο παρόν και στο μέλλον. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος μετέφερε τους δι' επιστολής χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων και ιδιαιτέρως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Συνεδρίου από τον Καθηγητή Taner Akçam και ακολούθησε συζήτηση από τους Καθηγητές Χριστίνα Φίλιου, Θεοδόσιο Κυριακίδη και Κυριάκο Χατζηκυριακίδη.