Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 08:09

Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας: Σημαντικό και το 2023 το έργο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου

 

Σε 1.134.000 ευρώ ανέρχεται το έργο προσφοράς του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας για το 2023, που παρουσιάστηκε στην ετήσια εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας το απόγευμα της Κυριακής στην Κυπαρισσία.

Ένα σημαντικό έργο που βοηθά και ανακουφίζει πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και που κάθε χρόνο πραγματοποιείται συστηματικά χάρη και στις σημαντικές δωρεές που γίνονται προς το Φιλόπτωχο Ταμείο.

Φέτος ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τίμησε τον ταμία του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου πατέρα Δημήτριο Καραΐσκο και τους δημοσιογράφους της Τριφυλίας, προσφέροντάς τους μία εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο καφέ-εστιατόριο «Άμμος», ξεκίνησε με ύμνους και τραγούδια της Εκκλησίας, αφιερωμένα στον Άγιο Ιάκωβο από τα κατηχητικά σχολεία της Κυπαρισσίας. Τα παιδιά συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί μουσικοί Νίνα Καπίρη και Δέσποινα Θεοδοσάκη. 

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος, αφού ευλόγησε την πίτα, έκοψε κομμάτι μεταξύ άλλων για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, το μεγάλο ευεργέτη όπως ανέφερε της Μητρόπολης, που το 2023 προσέφερε καθημερινά 67 μερίδες φαγητού συνολικής αξίας 242.000 ευρώ, αλλά και για την Ένωση Εφοπλιστών, που κάθε χρόνο στηρίζει το Φιλόπτωχο Ταμείο.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, όπου δεν έπαψε το έργο του Ταμείου και υπήρξε απολογισμός για τα έτη αυτά με γραπτή εγκύκλιο. «Στο διάστημα αυτό είχαμε δυστυχώς και κρούσματα πνευματικά. Δηλαδή είχαμε και μια πανδημία πνευματική και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και αυτή. Είναι γνωστή σε όλους σας. Δεν θα επεκταθώ σε αυτή, δεν θα την αναλύσω, δεν θα την σχολιάσω, λέγεται “Κιβωτός του Κόσμου”. Το τι είναι αληθές και το τι είναι ψευδές το γνωρίζει ο Θεός και κατ’ άνθρωπον θα το αποδείξει η Δικαιοσύνη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως τίμησε τον π. Δημήτριο Καραΐσκο «έναν τίμιο και ευσυνείδητο εργάτη, ανεπαίσχυντο στη διακονία του» όπως ανέφερε και τους δημοσιογράφους της Τριφυλίας σημειώνοντας: «Δεν ήσαν λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν και έδωσαν χρήματα στη Μητρόπολη, και άλλα είδη, τρόφιμα, ρουχισμό κ.λπ. και που είχαν λάβει πληροφορία από αυτό το γεγονός εδώ, το οποίο είχαν βγάλει στις εφημερίδες, τις ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ οι δημοσιογράφοι».

Στην παρουσίαση του απολογισμού του Φιλόπτωχου Ταμείου ο π. Δημήτριος Καραΐσκος μεταξύ άλλων ανέφερε πως καθημερινά 67 μερίδες έτοιμου φαγητού ποσού 242.000 ευρώ προσφέρονται από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, από την Ένωση Εφοπλιστών κάθε μήνα 38 δέματα αξίας 23.000 ευρώ, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο έστειλε λάδι στις Ι.Μ. Χαλκίδος και Φωκίδος, καθώς και 17 τόνους λάδι στους δοκιμαζόμενους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας.

Τα έσοδα από διάφορες πηγές ήταν περίπου 88.000 ευρώ, ενώ η προσφορά και τα έξοδα ανέρχονται σε 1.134.000 ευρώ, από τα οποία τα κυριότερα ήταν για φαγητό 242.000 ευρώ, για ΔΕΗ και άλλα 822.800 ευρώ, για φάρμακα 2.000 ευρώ και για ΔΟΥ 4.500 ευρώ.

Κ.Μπ.