Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 18:11

Εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

 

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τιμήθηκε χθες,  η μνήμη των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην μητρόπολη Μεσσηνίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο ομώνυμος ενοριακός ναός της συνοικίας των Καλυβίων, στην πόλη της Καλαμάτας.

Νωρίς το πρωί τελέσθηκε η ακολουθία του όρθρου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Καρθαγένης Μελετίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, γόνου της πόλης. Στη συνέχεια τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του κ. Μελετίου, πλαισιωμένου από τον πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά και κληρικούς της Καλαμάτας.

Πριν το τέλος της λειτουργίας ο πατήρ Φίλιππος, κηρύττοντας τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στην σημερινή ημέρα, τονίζοντας το γεγονός ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέστη ουσιαστικά ο θεμελιωτής της ευρωπαϊκής ιδέας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “μέσα σε ένα ομιχλώδες και στείρο πολιτικό περιβάλλον, η Ευρώπη πορεύεται σε μια εκλογική αναμέτρηση, για την ανάδειξη εκπροσώπων των χωρών της στην Ευρωβουλή. Όμως, δυστυχώς ως πολίτες και συμμέτοχοι σε αυτήν την πορεία δεν αντιλαμβανόμαστε για ποια Ευρώπη καλούμαστε να ψηφίσουμε και με ποια προοπτική. Έρχεται λοιπόν ο Μέγας Κωνσταντίνος και προβάλλει ένα πρότυπο ευρωπαϊκής προοπτικής και προσανατολισμού, μέσα από το σύνολο έργο του. Έρχεται και λέει στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών «Πάρτε παράδειγμα από την δημοκρατία και την ενότητα που δίδαξα με την συγκρότηση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Πάρτε παράδειγμα από την ελευθερία που κατοχύρωσα ως δικαίωμα στον άνθρωπο, μέσα από το διάταγμα των Μεδιολάνων που εξέδωσα. Πάρτε παράδειγμα του σεβασμού στην ιστορία και στον πολιτισμό που ενέπνευσα στους λαούς μέσα από την μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη. Σταθείτε απέναντι σε όποιον με νόμους και ιδεοληψίες προσπαθεί να αποδομήσει και να καταλύσει την ιστορία και τον πολιτισμό, μετατρέποντας τους ναούς σε τζαμιά. Υπερασπιστείτε τη σημαία του Σταυρού και μην αφήνετε άλλες πολύχρωμες σημαίες να γίνονται δήθεν μοντέρνα σύμβολα!!!»”.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για τήρηση των ελληνοχριστιανικών παραδόσεων που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας και που καλούμαστε να διδάξουμε κι εμείς τα παιδιά μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η Αγία Ελένη ως πρότυπο μητέρας καλεί τις μητέρες να διδάξουν τα παιδιά τους και να τα οδηγήσουν στο δρόμο του Θεού και όχι στους δρόμους που χαράσσουν οι νέες ιδέες και αντιλήψεις, που προβάλλονται τάχα ως εκσυγχρονισμός και προοδευτισμός”.

 

 

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ

Σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και με την παρουσία πλήθους πιστών γιορτάστηκε χθες, η μνήμη των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην ομώνυμη εορτάζουσα μονή Καλογραιών της Καλαμάτας.

Του όρθρου και της πανηγυρικής θείας λειτουργίας προέστη ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος, πλαισιούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Γεωργακόπουλο και τον εφημέριο της μονής Χρύσανθο Τότση.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, εντός της μονής, λιτάνευση της εικόνας των εορταζόντων αγίων, καθώς και λειψάνων άλλων αγίων.

Τέλος, η ηγουμένη της μονής μοναχή Θεοδούλη και τα μέλη της συνοδείας της προσέφεραν μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Αναστάσιος Ηλιόπουλος κι εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.