Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 07:45

Γεμάτη η καλοκαιρινή ατζέντα των ναών της Καλαμάτας για γάμους - Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την Πυλία

Γεμάτη η καλοκαιρινή ατζέντα των ναών της Καλαμάτας για γάμους - Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την Πυλία

Φωτογραφία:Μαρία Αντωνοπούλου

Γεμάτη είναι η ατζέντα των κεντρικών ναών της Καλαμάτας για το φετινό καλοκαίρι σε ότι έχει να κάνει με τους γάμους, με αποτέλεσμα να τελούνται μυστήρια ακόμα και καθημερινές ώστε να εξυπηρετηθούν τα ζευγάρια.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που τα μυστήρια πραγματοποιούνται σε τόσο μεγάλη συχνότητα, φανερώνοντας μεταξύ άλλων την τάση πολλών ζευγαριών να παραμείνουν στα παραδοσιακά πρότυπα, αποφεύγοντας τη λύση του πολιτικού γάμου ή του σύμφωνου συμβίωσης, παρότι η τελευταία κατηγορία βλέπει αύξηση, σύμφωνα τουλάχιστον με στατιστικά στοιχεία του 2023.

Όπως ανέφερε στην “Ε” ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, φαίνεται πως η μετά covid εποχή έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ' ό,τι αναμενόταν, καθώς συνδυάζεται με πολλούς γάμους που αναβλήθηκαν λόγω της πρώτης διετίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός στις διαθέσιμες μέρες που είναι περισσότερο συνυφασμένες με τα μυστήρια.

Σύμφωνα με τον π. Φίλιππο Χαμαργιά, για ένα ακόμα καλοκαίρι, πέρα από τα Σαββατοκύριακα, είναι κλεισμένοι γάμοι καθημερινές όπως την Παρασκευή, με την πλειοψηφία των ζευγαριών να εστιάζει κυρίως στο ναό της Ανάστασης, και εν συνεχεία της Υπαπαντής και των Ταξιαρχών, συνδυάζοντας το μυστήριο με τις ανάλογες λήψεις βάση τοπίου. Αναφορικά με την καταγωγή τον ζευγαριών, ο ίδιος επισήμανε πως πέρα από ντόπιους που επιλέγουν ναούς της πόλης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από κατοίκους του εξωτερικού για την περιοχή της Πυλίας και συγκεκριμένα για τη Μεθώνη, την Κορώνη και την Πύλο. «Η τάση αυτή, πιθανότατα να συνδέεται και με την Costa Navarino» παρατήρησε.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ «ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΣΚHΠΤΡΑ»

Για το αν το ενδιαφέρον για θρησκευτικούς γάμους απλώνεται χρόνο με το χρόνο και σε άλλες εποχές του χρόνου, ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς σημείωσε πως το καλοκαίρι συνεχίζει να είναι η πρώτη επιλογή των ζευγαριών για τέλεση των γάμων, λόγω όπως είπε του καιρού και των λιγότερων υποχρεώσεων όπως τα σχολεία και οι λοιπές εργασίες του χειμώνα. «Τα περισσότερα μυστήρια ξεκινούν μετά το Πάσχα, κορυφώνονται το καλοκαίρι και γίνονται μέχρι και τον Οκτώβριο» υπογράμμισε, τονίζοντας πως οι βαπτίσεις είναι μια διαφορετική συζήτηση, καθώς δεν έχουν κάποιο περιορισμό, εν αντιθέσει με τους γάμους όπου δεν επιτρέπεται η τέλεσή τους συγκεκριμένες μέρες μέσα στο χρόνο.

ΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΑΜΟΙ

Με αφορμή την υπενθύμιση αυτή του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και δεδομένου πως η ημερομηνία του γάμου παίζει βασικό παράγοντας στις προετοιμασίες, μιας και είναι σημαντικό να κατοχυρωθεί από νωρίς, ώστε να βρεθεί ο χώρος που θα γίνει το γαμήλιο γλέντι, αλλά και για να την γνωρίζουν οι καλεσμένοι, ακολουθούν οι ημερομηνίες κατά τις οποίες η εκκλησία δεν επιτρέπει την τήρηση των μυστηρίου.

-5 Ιανουαρίου παραμονή των Φώτων
-6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια Ημέρα των Φώτων
-Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής του Πάσχα (Καθαρά Δευτέρα μέχρι Μεγάλο Σάββατο)
-Τα Ψυχοσάββατα (Αν είναι μέσα στη Σαρακοστή)
-Του Αγίου Πνεύματος
-Των Αγίων Αποστόλων (από Κυριακή Αγίων Πάντων μέχρι της Παραμονής της εορτής)
-Από 1 ως 15 Αυγούστου, λόγω της νηστείας του 15αύγουστου
-29 Αυγούστου – Αποτομή Τιμίας Κεφαλής Προδρόμου
-14 Σεπτεμβρίου που είναι η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
-Aπό 18 ως 25 Δεκεμβρίου που είναι η διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων

«Τις μέρες αυτές απαγορεύεται από την εκκλησία η τέλεση γάμων, εν αντιθέσει με τις βαπτίσεις που δεν έχουν περιορισμό, με αποτέλεσμα να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» πρόσθεσε.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των παιδιών για τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, ο π. Φίλιππος Χαμαργιάς ενημέρωσε πως και οι τέσσερις κατασκηνωτικές περίοδοι καλύφτηκαν εξ’ ολοκλήρου από παιδιά, δείγμα και της εμπιστοσύνης των γονέων προς την Μητρόπολη. Συνολικά, οι τέσσερις φάσεις στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας «Η Αγία Αικατερίνη» στις καταπράσινες πλαγιές του Ταϋγέτου έχουν χωριστεί ως εξής: Α’ Περίοδος – Κορίτσια Δημοτικού (από Γ’ έως ΣΤ’ τάξη), 2– 9 Ιουλίου, Β’ Περίοδος – Κορίτσια Γυμνασίου & Λυκείου, 9 – 16 Ιουλίου, Γ’ Περίοδος – Αγόρια Δημοτικού (από Γ’ έως ΣΤ’ τάξη), 16 – 23 Ιουλίου, Δ’ Περίοδος – Αγόρια Γυμνασίου & Λυκείου, 23 Ιουλίου – 3 Αυγούστου.