Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 21:04

Στη Σιδηρόπορτα η εικόνα της Παναγίας των Αιμυαλών μετά από 400 χρόνια

Στη Σιδηρόπορτα η εικόνα της Παναγίας των Αιμυαλών μετά από 400 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια θα επιστρέψει για προσκύνημα στον Ταΰγετο η εικόνα της Παναγίας των Αιμυαλών, στη Μονή Σιδηρόπορτας στο Καρβέλι.

Πρόκειται για μια πολύ παλιά εικόνα, που αναπαριστά το Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Είναι του 16ου αιώνα, πολύ σπάνια, και θεωρείται ίσως και η μοναδική όσον αφορά το θέμα της απεικόνισης. 

Η εικόνα θα έρθει στη Μεσσηνία από τη Μονή Αιμυαλών Δημητσάνας. Είναι αγνώστου αγιογράφου και είχε βρεθεί από δύο αδέρφια, τους ιερομόναχους Γρηγόριο και Ευπραξία - Παϊσία Κοντογιάννη, καταγόμενα από τους Αιμυαλούς Καρβελίου, το 1600. Στη συνέχεια τα δύο αδέλφια πήγαν στη Δημητσάνα και έχτισαν μονή, η οποία τιμητικά ονομάστηκε από τον τόπο καταγωγής τους "Μονή Αιμυαλών".

Η εικόνα της Παναγίας θα έρθει λοιπόν για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια από τότε που έφυγε από το χωριό, για προσκύνημα από τις 22 Αυγούστου στις 7 μ.μ. - και θα φύγει στις 23 Αυγούστου στις 6.30 μ.μ. Θα μείνει στη Μονή Σιδηρόπορτας στο Καρβέλι ενώ θα περάσει και από το συνοικισμό στους Αιμυαλούς για λιτανεία. 

Μαζί με την εικόνα θα έρθει για προσκύνημα και το χέρι της Αγίας Παρασκευής που φυλάσσεται στο ίδιο μοναστήρι.

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων είναι του ναού του Εισοδίων της Θεοτόκου Καρβελίου, του ιερέα Βασ. Βεργινάδη, του Συλλόγου Καρβελαίων Καλαμάτας "Παναγία Σιδηρόπορτα" και του προέδρου Γιάννη Ισσαρη.

 

Γ.Σαρ.