Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 19:45

«Λόγος πολιτικός και Λόγος Εκκλησιαστικός» από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας

«Λόγος πολιτικός και Λόγος Εκκλησιαστικός» από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος θα είναι ο αυριανός ομιλητής στα ανοικτά πανεπιστημιακά σεμινάρια με θέμα «Πολιτικός λόγος» που διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας. Τα σεμινάρια θα γίνονται στο αμφιθέατρο “Ν. Πολίτης” στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στο Τμήμα Φιλολογίας, ως τις 25 Μαΐου, 7 - 9 μ.μ.

Αύριο Τετάρτη, 6 Απριλίου, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου θα μιλήσει για το θέμα «Λόγος πολιτικός και Λόγος Εκκλησιαστικός».

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Υπεύθυνη συντονίστρια είναι η Ελένη Βολονάκη επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας ο Δημήτρης Βεργόπουλος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων. 

Ο κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Σαββάτος) είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1980-1983) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Θεολογίας (1983-1987). Το 1988 χειροτονήθηκε Διάκονος και έτυχε υποτροφίας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία  (Comite Catholique pour la collaborati-on Culturele) για Μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη (Pontificio Insti-tuto Orientale καί Pontificio Universita Gregoriana, 1988-1990). Το 1990 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) στην Πατερική Θεολογία και στην Οικουμενική Κίνηση, με βαθμό «Αριστα» (Summa cum Laude). Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Ελληνικής Παλαιογραφίας και Διπλωματικής, στην αντίστοιχη «Scuola di Paleografia Diplomatica e Archivistica» του Κράτους του Βατικανού. Κατά τα έτη 1990-1991, ως υπότροφος και πάλι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παρακολούθησε τον τρίτο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Διδακτορικού Διπλώματος) στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Faculte de Theologie Catholique). Τον Νοέμβριο του 1990 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το Οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το έτος 2007 (15 Μαρτίου) εξελέγη, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Το έτος 1995 αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Θεολογίας, του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η θεολογική ορολογία και προβληματική της Πνευματολογίας του πατριάρχου Γρηγορίου Β΄του Κυπρίου», με βαθμό «Λίαν καλώς» . Τον Ιούνιο του έτους 1999 εξελέγη λέκτορας του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, στον Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής στο γνωστικό αντικείμενο «Πατερική Θεολογία με έκδοση κειμένων Εκκλησιαστικών Συγγραφέων» και τον Ιούνιο του έτους 2002 επίκουρος καθηγητής του ιδίου Τμήματος και με γνωστικό αντικείμενο «Πατρολογία». 

Κατά τα έτη 1995-1998 υπηρέτησε ως γραμματέας στη «Συνοδική Επιτροπή του Γραφείου Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας μετά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως» και στην «Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων», της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας (1998-99), ως Εφημέριος δε και Τακτικός Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου (1988-95) και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από το 1995 έως της εκλογής του. Τακτικό μέλος της «Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων», της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, για τη χρονική περίοδο 2003-2007, της «Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών». Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος». Μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον «Επίσημο Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας». Μέλος της τριμελούς Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Διαρκή και στην εν Ολομελεία Επιτροπή, του Τμήματος «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ). Με απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διορίστηκε μέλος στο «Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο», των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Εκπροσώπησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος σε Διορθόδοξα Συνέδρια και Συνδιασκέψεις και σε Διεκκλησιαστικές αποστολές. Ομιλεί τη Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα είναι γνώστης της Αγγλικής.