Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 20:42

Το καλοκαιρινό Ακρογιάλι δεν θυμίζει τίποτα από το χειμώνα

Γράφτηκε από τον
Το καλοκαιρινό Ακρογιάλι δεν  θυμίζει τίποτα από το χειμώνα

Αλλο Ακρογιάλι το καλοκαίρι, δε θυμίζει σε τίποτα τις δύσκολες κι επικίνδυνες μέρες του χειμώνα, την απειλή της θάλασσας. Ησυχο, όμορφο, μαγευτικό, εξακολουθεί να προσελκύει κόσμο από κάθε γωνιά της χώρας. Ο κόσμος της περιοχής, όμως, περιμένει το έργο της προστασίας από τα κύματα, τονίζοντας πως η προστασία των σπιτιών είναι πάνω απ’ όλα. Eκτιμά ότι δε θα πειράξει την ομορφιά της περιοχής, ενώ ζητεί και την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της αποχέτευσης.

«Πρώτα η προστασία και μετά η ομορφιά της περιοχής. Από παιδί το ακούω το έργο», μας λέει ο Παναγιώτης Γεωργουλέας, από τους πιο παλιούς κατοίκους του οικισμού και απ’ αυτούς που ζουν πιο έντονα την απειλή της θάλασσας.

«Το έργο θα σώσει την περιοχή», συμφωνεί κι επαυξάνει ο Γιώργος Μοιρέας και σημειώνει: «Προστασία πρώτα και μετά η ανάπλαση και όλα τα υπόλοιπα. Βελτίωση θα προσφέρει το έργο, δε χαλάει η περιοχή. Οχι, όμως, προστασία με βράχια σ’ όλο το Ακρογιάλι».

Ο τρίτος της παρέας ο Γιάννης Φραγκάκης που έχει φτιάξει σπίτι και ζει εδώ και χρόνια στα Κουτιβέικα, επισημαίνει πως «χρειάζεται ένα έργο, που θα σώσει την περιοχή από τα κύματα και τις πέτρες. Εχουμε πρόβλημα να περάσουμε το χειμώνα. Τα κύματα και οι πέτρες μπορούν να σε σκοτώσουν. Το έργο θα σώσει την περιοχή».

Την ίδια άποψη έχει και ο Δημήτρης Κουρεντζής και παρατηρεί ότι «είναι αναγκαίο και πρέπει να γίνει το έργο. Προέχει η προστασία της περιοχής και των σπιτιών». Τονίζει, όμως, πως «θα πρέπει να συνεχίσει το έργο, να είναι ολοκληρωμένο. Να γίνει και η ανάπλαση, να μη χαθεί η ομορφιά του Ακρογιαλιού. Θα είναι κουτσουρεμένο μόνο με την προστασία».

Τη φωνή του ενώνει και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου Επαμεινώνδας Γεωργουλέας, που σημειώνει: «Το θέλουμε το έργο. Θα θέλαμε και την ανάπλαση. Θα ήταν το ιδανικότερο. Προέχει η ασφάλεια των σπιτιών, που κινδυνεύουν να γκρεμιστούν από τη θάλασσα. Οσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα».

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Κουτουλέας υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε το έργο σαν το Πάσχα. Θα προστατεύσει τα σπίτια, θα μεγαλώσει ο αιγιαλός, θα αναπτυχθεί η περιοχή».

Το Ακρογιάλι και χωρίς το έργο είναι όμορφο και ελκυστικό το καλοκαίρι, μέρα και νύχτα. «Εχουμε κόσμο πάντα τον Αύγουστο. Το υπόλοιπο διάστημα περιορίζεται τώρα στα Σαββατοκύριακα ή 3 - 4 μέρες. Αρέσει τρομερά η περιοχή μας. Οποιος έρχεται για πρώτη φορά ξανάρχεται», σημειώνει ο Π. Γεωργουλέας.

Ο Γ. Φραγκάκης τονίζει ότι «είναι καταπληκτική περιοχή. Από το 1989 που ήρθα εδώ, διευθυντής του ΕΟΤ, έμεινα. Η περιοχή είναι μαγευτική. Τα Κουτιβέικα είναι το μπαλκόνι της Σάνταβας. Τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου».

Ο Δ. Κουρεντζής που έχει φτιάξει σπίτι και κάθε καλοκαίρι κάνει διακοπές στο Ακρογιάλι, παρατηρεί πως «το καλοκαίρι είναι μια χαρά με θάλασσα καθαρή». Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι «εκκρεμεί το έργο της αποχέτευσης, καθώς δεν έχουμε συνδεθεί. Εχουν χωριστεί οι δήμοι (Καλαμάτας - Δυτικής Μάνης), υπάρχει οικονομικό θέμα και γι’ αυτό δε γίνονται οι συνδέσεις».

«Είναι η καλύτερη περιοχή του κόσμου για μένα», τονίζει ο Γ. Μοιρέας και για το έργο της αποχέτευσης παρατηρεί: «Πρώτα πρέπει να γίνει το κάθετο δίκτυο και μετά να γίνουν οι συνδέσεις». Φανερά απογοητευμένος εκτιμά ότι « δεν πρόκειται να λειτουργήσει» και αναφέρει, θυμούμενος: «Μας κατέστρεψαν επί 1,5 μήνα το 2007 με το έργο και δεν έγινε τίποτα».

Ο Επ. Γεωργουλέας συμφωνεί ότι «είναι πανέμορφο το Ακρογιάλι, έχουμε πολύ κόσμο. Ολη η περιοχή, η ανατολική ακτή της Καλαμάτας παραμένει ελκυστική», αλλά δεν κρύβεται, αναφέροντας: «Εχουμε πρόβλημα στάθμευσης. Υπάρχουν μέρη για πάρκινγκ που μπορεί να αξιοποιήσει ο δήμος». Για το έργο της αποχέτευσης παρατηρεί ότι «περιμένουμε να συνεχιστεί το έργο και να ολοκληρωθεί. Να τα βρουν οι δύο δήμοι και να φτιάξουν και το δρόμο, που είναι σε κακή κατάσταση».

«Παραμένει όμορφη η περιοχή μας, αλλά θέλει βελτιώσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας και ο σκοπός του συλλόγου», επισημαίνει ο Θαν. Κουτουλέας και προσθέτει: «Αρέσει το Ακρογιάλι. Υπάρχουν άτομα που έρχονται εδώ και πολλά χρόνια και κάνουν διακοπές».


NEWSLETTER