Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 08:19

Με το ρωσικό αεροσκάφος “Geophysica”: Μετρούν στη Μεσσηνία τις κλιματικές αλλαγές των μουσώνων της Ινδίας (vid/pics)

Με το ρωσικό αεροσκάφος “Geophysica”: Μετρούν στη Μεσσηνία τις κλιματικές αλλαγές των μουσώνων της Ινδίας (vid/pics)

Τους μουσώνες της Ινδίας που εξαπλώνονται πάνω από την Ευρώπη και την επιρροή τους στην κλιματική αλλαγή ερευνά το ρωσικό αεροσκάφος “Geophysica”, το οποίο αυτές τις ημέρες εκτελεί ερευνητικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα. Πρόκειται για ένα από τα project του προγράμματος “StratoClim”, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση 8 εκ. ευρώ και πλέον, από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

To project που λαμβάνει χώρα στην Καλαμάτα είναι μοναδικό, με τη συμμετοχή του εν λόγω αεροσκάφους, το οποίο μπορεί να εκτελέσει πτήσεις σε υψόμετρο 21 χλμ. Στο υπόστεγο της 120 ΠΕΑ, για το ερευνητικό πρόγραμμα θα εργάζονται καθημερινά -μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου- σχεδόν 100 επιστήμονες, τεχνικοί και μηχανικοί, από πολλές χώρες.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Stefan Borrmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Mainz, στο Ινστιτούτο Aτμοσφαιρικής Φυσικής και διευθυντής του τμήματος Σωματιδιακής Χημείας στο Ινστιτούτο Max Planck. Στην ίδια ομάδα συμμετέχει και ο Μανιάτης στην καταγωγή (από τον Αγιο Νίκωνα) – μοναδικός ελληνόφωνος στο πρόγραμμα- Αντώνης Δραγωνέας. Είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Mainz - Ινστιτούτο Aτμοσφαιρικής Φυσικής και στο Ινστιτούτο του Max Planck.

Αναφερόμενοι και οι δυο στην επιλογή της Καλαμάτας για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού ερευνητικού προγράμματος, τονίζουν πως είναι ιδανική, καθώς έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και είναι εφικτό να γίνει έρευνα στους ασιατικούς μουσώνες, αφού - όπως εξηγεί ο καθηγητής- όσο και αν και θα ήθελε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στην Ανατολή, είναι γνωστό πως αυτή την περίοδο δεν είναι δυνατό να γίνουν εκεί αντίστοιχες δράσεις.

Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα όμως επελέγη για έναν ακόμα λόγο, καθώς βρίσκεται σε ευρωπαϊκό χώρο και η γεωγραφική της θέση εξυπηρετεί. Ωστόσο, η ομάδα μέρα με την ημέρα δικαιώνεται όλο και περισσότερο για την επιλογή, αφού πέραν όλων των άλλων υπάρχει και η καλή φιλοξενία από τη Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας και όπως λέει ο καθηγητής, όλη η ομάδα ευγνωμονεί γι΄ αυτό τις Ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόγραμμα «StratoClim» σημαίνει ουσιαστικά έρευνα για την κλιματική αλλαγή στην στρατόσφαιρα, και για το λόγο αυτό χρειάζεται αυτό το ειδικό αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να πετάξει σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, σε αντίθεση με άλλα.

Με τη συλλογή όλων των δεδομένων που απαιτούνται, έως τις 9 Σεπτεμβρίου, οι επιστήμονες θα επιστρέψουν στα πανεπιστήμιά τους. Μετά τις αναλύσεις θα ακολουθήσουν δημοσιεύσεις σε επιστημονικά έντυπα, κυρίως για την κλιματική αλλαγή, ενώ συμπεράσματα θα υπάρξουν και για τα μετεωρολογικά μοντέλα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Καλαμάτα, η ομάδα πέρα από τον κύριο στόχο, που έχει να κάνει με το επιστημονικό αντικείμενο του προγράμματος, επί πολλές ώρες καθημερινά πραγματοποιεί ελέγχους στα προηγμένης τεχνολογίας όργανα του αεροσκάφους, ώστε όλα να λειτουργούν άψογα.