Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 11:13

Για τις πλημμύρες στην οδό Ε. Δράκου

Το 2013 είχα στείλει στο δήμαρχο Καλαμάτας και στη ΔΕΥΑΚ την εξής επιστολή:

«Είμαι ιδιοκτήτης εγώ και η οικογένειά μου οικοπεδικής εκτάσεως στο ΟΤ 1119 της Βορεινής γειτονιάς, επί των οδών Β. Δράκου και ανώνυμου οδού (ν° 5,6,4 και 3), τα οποία υφίστανται ζημιές οσάκις υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις. Οι ιδιοκτησίες μας φαίνονται στο συνημμένο σκαρίφημα (απόσπασμα εθνικού κτηματολογίου).

Αιτία των ζημιών είναι η υπερχείλιση στο σημείο απορροής του ρέματος, που έχει μεγάλη λεκάνη απορροής (Κουταλά, Αγ. Ανάργυροι, Μιχαλέικα και Πέταλο), με το δίδυμο τσιμεντένιο αγωγό στο σημείο Α του σκαριφήματος.

 Η υπερχείλιση αυτή δεν έχει αιτία τον όγκο των ομβρίων υδάτων, αλλά:

α) την απόφραξη των διδύμων αγωγών με τα πρόσθετα μεταφερόμενα από τα νερά υλικά φυτικής προελεύσεως και στερεών απορριμμάτων (στερεά απόβλητα),

β) Οι κακοτεχνίες διαμόρφωσης της συμβολής των οδών Β. Δράκου και Ανώνυμης Οδού, αφού η οδός Β. Δράκου στο σημείο αυτό υπερυψώθη 30-50 cm της αρχικής μελέτης, μη υπάρχουσας δυνατότητας απορροής προς αυτήν των υπερχειλιζόντων υδάτων του ρέματος και των υδάτων απορροής τμήματος της οδού Αγ. Αναργύρων και Ανώνυμου Οδού και γ) κακοτεχνία ή λάθος υπολογισμός μεγέθους του αγωγού που συνδέει το φρεάτιο ΦΙ με το δίδυμο υπόγειο αγωγό. Διέξοδος στα υπερχειλίζοντα και μεταφερόμενα ύδατα είναι η απορροή αυτών εντός των ιδιοκτησιών μας στο σημείο Υ της Ανωνύμου Οδού που για κάθε καλόπιστο είναι φανερές οι ζημιές στην ιδιοκτησία μας.

Η επίλυση του θέματος είναι επείγουσα και αναγκαία, γεγονός που ζητούμε και αυτό είναι εύκολο με

α) ετήσιο καθαρισμό του ρέματος και της λεκάνης καθίζησης προ των διδύμων αγωγών. Ο καθαρισμός του ρέματος και των πρανών του πρέπει να γίνει μέχρι τις ιδιοκτησίες Σταυρούλια και Κανελλόπουλου, β) διεύρυνση του υπάρχοντος αγωγού που συνδέει το φρεάτιο ΦΙ με το δίδυμο αγωγό ή δημιουργία δεύτερου φρεατίου και αγωγού απέναντι αυτού που λειτουργεί ο ΦΙ».

Μετά τις φετινές πλημμύρες, συμπληρώνω:

«Συνέχεια της αίτησης αναφοράς καταγγελίας 73 κατοίκων της περιοχής Ε. Δράκου με αριθμούς πρωτοκόλλων: 809/14-09-2016 Περιφέρεια Πελοποννήσου-Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας, 39420/14-09-2016 Δήμο Καλαμάτας και ΔΕΥΑΚ 4794/14-09-2016, εκπροσώπου των ανωτέρω κατοίκων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κατά την 22° Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

που αφορούν τις ζημιές της περιοχής της οδού Ε. Δράκου από τη θεομηνία- βροχόπτωση της 7ης -8ης Σεπτεμβρίου 2016

• Καταπατήσεις επί της Ε. Δράκου και κτίσιμο πάνω στους αγωγούς όμβριων δεν υπάρχει, αφού πρόκειται για νέα γειτονιά που χτίστηκε με πράξη εφαρμογής του νέου σχεδίου πόλης του 1999. Αντιθέτως, ο δήμος έχει αδρανήσει διαχρονικά στην πράξη εφαρμογής επί μικρού τμήματος Ε. Δράκου 150 μέτρων επί των ιδιοκτησιών Καίσαρη, Παπαδημητράκου και Κ. Βρυώνη, παρά τις ενοχλήσεις των συνδημοτών μου, που δυσκολεύει εκτός της διέλευσης πολιτών και οχημάτων, πεζοδρομίων, ελευθέρας ροής όμβριών υδάτων κ.α..

• Καθαρισμός επί της οδού Δράκου από το Δήμο έχει γίνει επί του καταστρώματος της οδού, αλλά σε αρκετά σημεία εντός ιδιοκτησιών υπάρχουν πολλά λασπώδη φερτά υλικά συγκεντρωμένα, ανθυγιεινού χαρακτήρα, με συγκέντρωση νεκρών ζώων και πτηνών με άμεσο υγειονομικό κίνδυνο, για αυτό χρειάζεται άμεσος καθαρισμός και απομάκρυνση αυτών.

• Τα πεζοδρόμια της Ε. Δράκου είναι κατά μεγάλο ποσοστό κατεστραμμένα και άβατα και χρειάζεται άμεση ανακατασκευή αυτών.

• Το σημείο συνένωσης των δημοτικών αγωγών (δεξαμενή καθίζησης κτλ) με τους προαναφερόμενους αγωγούς με το κεντρικό ρέμα (Αγ. Αναργύρων) δεν έχουν καθαριστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους με αποτέλεσμα με μικρότερη νεροποντή της 7ης -8ης Σεπτεμβρίου 2016 να έχουμε πάλι πλημμύρες.

Προτάσεις:

• Αμεσος καθαρισμός της αρχής των διδύμων αγωγών αποχέτευσης με χειρώνακτα μέσα στην αρχή τους με την ένωση της δεξαμενής καθίζησης με το ρέμα της Ay. Αναργύρων.

• Δημιουργία επί του κεντρικού ρέματος της Αγ. Αναργύρων και απόστασης 100 περίπου μέτρων βορείως της σύνδεσης της δεξαμενής καθίζησης με τους δίδυμους αγωγούς να δημιουργηθεί και δεύτερη δεξαμενή καθίζησης με σταθερά πρανή και δάπεδο με τσιμεντόστρωση και κατά την απόσταση των 100 μέτρων να δημιουργηθούν μεταλλικά κάγκελα συγκράτησης των φερτών υλικών.

• Ελεγχος παρακολούθηση της ροής των όμβριων στο σημείο επαφής με το ρέμα της Αγ. Αναργύρων και της Εθνικής Οδού και έλεγχος εφαρμογής υδρολογικής μελέτης από την κατασκευάστρια εταιρία του δρόμου, αν υπήρχε, ή διαμόρφωση νέας μετά τα νέα δεδομένα και αποτελέσματα της νεροποντής 7-8/9/2016.

Καθαρισμό του ρέματος τουλάχιστον μέχρει την Εθνική οδό από την υπάρχουσα βλάστηση (καλαμιές, σχίνα, λυγιές κ.ά.) γιατί γιατί εκτρέπει τις παρίες προς καλλιεργούμενες εκτάσεις, ελαιώνες, κήπους.

Οριοθέτηση του ρέματος (Αγ. Αναργύρων) και γεώτρηση συνδέσμου έως την Ε. Δράκου και

Αίτημα του Δήμου Καλαμάτας προς Τ.Ε.Ε. μαζί με το αίτημα του για μελέτη εκτός των άλλων των κατοικιών της Δράκου που έχουν υποστεί ρηγμάτωση στο πλαίσιο υποβοήθησης της ΤΑΣ Μεσσηνίας.

Καλαμάτα, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Με εκτίμηση,

Δημήτριος  Ζαφειρόπουλος

Εκπρόσωπων τους ζημιωθέντων της Ε. Δράκου».

Σημείωση: Η ενέργεια μου αυτή γίνεται με επιθυμία του δημάρχου κ. Νίκα για να ληφθεί υπόψιν της ΔΕΥΑΚ στη σύνταξη υπομνήματος προς τα υπουργεία και για ενέργειες αυτής.