Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 14:07

Συζήτηση για την ανεργία από την Επιτροπή Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Η ανεργία …..κόκκαλα δεν έχει …αλλά κόκκαλα τσακίζει!
Θερίζει την εργατική τάξη και  κατατρώει τα λαϊκά νοικοκυριά η ανεργία, αφού δεν υπάρχει σπίτι δίχως  άνεργο ή απολυμένο. Νέοι και γυναίκες  πλήττονται περισσότερο . Η μήτρα που γεννά την ανεργία είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ,δεν είναι τυχαίο ότι όσο βαθαίνει η κρίση αυξάνονται και τα ποσοστά ανεργίας με μαζικά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, με χιλιάδες απολύσεις, προκειμένου οι επιχειρηματίες να σωθούν και να σώσουν τα κέρδη τους. Επομένως….
Ανεργία θα υπάρχει όσο υπάρχουν καπιταλιστές.
Κυβέρνηση και ΝΔ κοροϊδεύουν όταν λένε ότι θέλουν να καταπολεμήσουν την ανεργία, ενώ την ίδια ώρα αρνούνται να πάρουν το παραμικρό μέτρο προστασίας για τους ανέργους. Την ίδια στιγμή βγάζουν μια σειρά επαγγέλματα από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ,στηρίζουν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τάζοντας  μας πεντάμηνη εργασία  για να μας  πείσουν να συμβιβαστούμε με την υποαπασχόληση, και τη μη σταθερή δουλεία. Το αποτέλεσμα είναι να μας σκάβουν πιο βαθιά το λάκκο της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε τίποτα δε μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας και το μόνο που κάνουν είναι να την ανακυκλώνουν προωθώντας την κατάρτιση και επανακατάρτιση των ανέργων .Μας θέλουν άνεργους αλλά….καταρτισμένους. Εδώ οι άνεργοι αυξάνονται ραγδαία…..  και η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με στόχο την οριστική κατάργηση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Μας καταδικάζουν στην πλήρη εξαθλίωση. Κρύβουν ότι άνεργοι δεν είναι μόνο οι απολυμένοι, ότι η ανεργία δεν είναι πρόσκαιρο και μεμονωμένο φαινόμενο. Ότι ο άνεργος δε θα λύσει το πρόβλημά του μόνο αναζητώντας εναγωνίως δουλειά, αλλά και ότι το όποιο «λαβωμένο» σήμερα και ευκαιριακό μεροκάματο δε θα του φτάνει αύριο για την εξασφάλιση της επιβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του.
Φτάνει πια η κοροϊδία και οι φρούδες ελπίδες!.Η ανεργία δεν είναι ατομική ευθύνη ,κανένας μόνος του, όλοι μαζί να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε ,να οργανώσουμε την πάλη των ανέργων σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργατογειτονιά ώστε να γίνει υπόθεση των σωματείων, του ταξικού εργατικού κινήματος, των συλλόγων γυναικών της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ, της  ΠΑΣΥ ,του ΠΑΜΕ, των λαϊκών επιτροπών, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας να διαμορφωθεί ένα δίχτυ προστασίας, να μην αφεθούν οι άνεργοι στην τύχη τους.
Απάντηση ο αγώνας για μόνιμη - σταθερή δουλειά και μέτρα προστασίας όλων των ανέργων

Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει ότι η οργάνωση και η αποφασιστική ενίσχυση της πάλης για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Πάλη που πρέπει να δεθεί με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που στηρίζει το σημερινό σύστημα το οποίο γεννά και θρέφει την ανεργία.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Οι άνεργοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδεχτούν τη σημερινή κατάσταση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδεχτούν να σπρώχνονται εκατομμύρια στα χέρια των εργοδοτών και οι ίδιοι να ανακυκλώνουν τη φτώχεια τους μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς και με μεροκάματα πείνας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσδοκούν τίποτα από μια κυβέρνηση που στηρίζει με κάθε τρόπο το κεφάλαιο και σπρώχνει μαζικά τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Διεκδικούμε τώρα
●Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία και να
υπολογίζεται ο χρόνος αυτός συντάξιμος. Με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο κατώτερος μισθός πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ.
●Ειδική μέριμνα κι έκτακτη ενίσχυση για κάθε παιδί άνεργης οικογένειας που σπουδάζει
●Δωρεάν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων. Κατάργηση των τροφείων και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
●Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους την περίοδο της ανεργίας, Καμιά διακοπή ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ σε άνεργο!
●Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αναγκών των ανέργων και των οικογενειών τους με ανανέωση των βιβλιαρίων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
●Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσής της μετά την άδεια.
●Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας

Η Επιτροπή Ανέργων Καλαμάτας  προγραμματίζει μάζεμα- συζήτηση για την κρίση και την ανεργία τη ΚΥΡΙΑΚΗ 9/10/2011 στις 12:30μμ στο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ και καλεί άνεργους  και εργαζόμενους να δυναμώσουν αποφασιστικά τον ενιαίο ανυποχώρητο συλλογικό τους αγώνα, να οργανωθούν μαζικά  για να ανοίξουν δρόμοι για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την προστασία των ανέργων.
Για το δικαίωμά  μας στη σταθερή εργασία, με σύγχρονα εργασιακά ασφαλιστικά μισθολογικά δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, οι μισθωτοί, οι νέοι, έχουμε τη δύναμη και πρέπει να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα.

Επιτροπή Ανέργων Καλαμάτας