Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 09:17

Παραμένουν στον Ταΰγετο οι 26 από τους 87 μετανάστες 

Παραμένουν στον Ταΰγετο οι 26 από τους 87 μετανάστες 

 

Στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται οι 26 από τους συνολικά 87 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες (64 άνδρες, 8 γυναίκες και 15 ανήλικα παιδιά), οι οποίοι διασώθηκαν ανοιχτά της Πύλου πριν από 12 ημέρες.

Οι υπόλοιποι κρατούνται από χθες σε διάφορα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής τους. Οι 4 κατηγορούμενοι ως διακινητές των υπολοίπων, 3 Σύροι και 1 Παλαιστίνιος, με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα Καλαμάτας μετά την απολογία τους την περασμένη Πέμπτη αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Πάντως προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς οι 26 που παραμένουν στην Αγία Μαρίνα -οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι όπως πληροφορηθήκαμε-, θα μεταφερθούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισκέφτηκε το χώρο των κατασκηνώσεων στον Ταΰγετο, αλλά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έδωσε ακόμα χρονοδιάγραμμα για την αναχώρησή τους. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε για το πότε οι υπόλοιποι 57 θα μεταφερθούν από τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, όπου θα συνεχίσουν να κρατούνται μέχρι να απελαθούν από τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, για όσο καιρό ακόμα παραμείνουν οι 26 στις εγκαταστάσεις της Αγίας Μαρίνας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη φύλαξης του χώρου. Οπως όλο το διάστημα από την ημέρα μεταφοράς τους στην κατασκήνωση, ο Δήμος Καλαμάτας φροντίζει για την καλή λειτουργία του χώρου -να υπάρχει πετρέλαιο για να έχουν οι άνθρωποι ζεστό νερό, να μαζεύονται τα σκουπίδια, καθώς και να υπάρχει ένα άτομο σε μόνιμη βάση εκεί για να επιδιορθώνει τις όποιες βλάβες ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οσον αφορά τη σίτισή τους, αυτή την έχει αναλάβει πλέον ο Στρατός. 

Ν.Κ.