Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 17:49

Το χρυσωμένο χάπι για το Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου και η αδικία στην Κορώνη

Το χρυσωμένο χάπι για το Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου και η αδικία στην Κορώνη

 

Κανένα κράτος, όποια κι αν είναι η οικονομική του δυσχέρεια, δε μπορεί να παραβλέψει την αναγκαιότητα των πολιτών να έχουν ιατρική περίθαλψη. Στην πυραμίδα ενός πολιτισμού, που σέβεται τους συνάνθρωπους της, την ίδια τη ζωή, δίνεται προτεραιότητα, επιταχύνονται οι χρόνοι επίλυσης, παραμερίζονται οι ανίατες αργοπορίες και τα νομικά κιγκλιδώματα.

Λάθη του παρελθόντος, δυσλειτουργίες και πρακτικές συντεχνιακού βολέματος που έχουν ως αποτέλεσμα να μη θίγονται μικροσυμφέροντα πρέπει να καυτηριάζονται και να ναρκώνονται. Το νυστέρι στο κόκαλο για να επιτευχθεί ένα κράτος δικαίου.

Στην επαρχία, δεν είναι σημερινό φαινόμενο, οι άνθρωποι είναι  πολίτες ενός κατώτερου θεού. Στο περιθώριο, χωρίς φωνή, χωρίς ίσα δικαιώματα, χωρίς αυτονόητα κι αξιοπρέπεια.

Και το πρόβλημα των πολιτών στην επαρχία με το καίριο θέμα της υγείας, θα μπορούσε να είχε επιλυθεί, έξω από πολιτικά συμφέροντα, θίγοντας τη βόλεψη των λίγων αρεστών της κάθε μικρής κοινωνίας.

Δεν είναι αποδεκτό, μεγάλοι δήμοι απομακρυσμένοι από την πρωτεύουσα κάθε νομού, να μην έχουν ιατρικό προσωπικό, ενώ κέντρα υγείας δίπλα στις πόλεις να έχουν πολυάριθμο, δίπλα μάλιστα από νοσοκομεία. Ενα δυσάρεστο φαινόμενο που ισχύει σε όλη τη χώρα.

H κοινωνική αδικία είναι επώδυνο σκάνδαλο, με έναν χαοτικό παραλογισμό ανισότητας στην κατανομή των πόρων, με αδυναμία ν’ αγγίξουν τα «ιερά» των συμφερόντων.

Και πίσω από αυτή την αδράνεια του κράτους να επιβληθεί, δήμοι, όπως ο δικός μας της Δυτικής Μάνης μετράει απώλειες, έναν άνισο πόλεμο με το χρόνο και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε. Οι εναπομείναντες γιατροί με υπερπροσπάθειες, με μονές εφημερίες, η εθελοντική οργάνωση "ΓΑΙΑ" (η μόνη απάντηση σε όλα τα προβλήματα του δήμου) έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους και τις αντοχές τους.

Aυτοί που συνεχίζουν απτόητοι να εμπορεύονται τη μακάβρια κατάρρευση της υγείας μας, να στερούνται το αυτονόητο των πολιτών, να τζογάρουν με την ανθρώπινη ζωή, πρέπει να γνωρίζουν πως όλοι οι Μανιάτες και οι φιλοξενούμενοι, είναι συσπειρωμένοι κι ενωμένοι και πως δεν θα εφησυχάσουμε αν δεν δοθεί άμεση οριστική λύση των προβλημάτων μας.

Μετά την πρόσφατη πληροφορία που είχαμε από τοπική εφημερίδα για την απόσπαση γιατρού από την Κορώνη στην περιοχή μας για 3 μήνες, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, αφαιρούν τον μοναδικό γιατρό από απομακρυσμένη περιοχή και μας χρυσώνουν το χάπι. Είναι υπεύθυνο το κράτος για την δίκαιη ανακατανομή ιατρών στον νομό. Αρκεί να επιθυμεί να επιβάλλει τον νόμο. Είμαστε στο πλευρό όλων των απομακρυσμένων δήμων που το κράτος δεκαετίες τώρα αδιαφορεί.

Δεν θ’ αρκεστούμε σε παροδικές λύσεις, τα γνωστά μπαλώματα.  

Ο αγώνας των πολιτών της Δυτικής Μάνης δεν εφησυχάζει αν δεν υπάρχει μόνιμη επίλυση. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας άμεσα μέχρι να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν σε όλους τους πολίτες το αυτονόητο, την υγείας μας.

 

Δημήτρης Ευθυμίου

Φαρμακοποιός Αγ. Νικολάου