Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 16:28

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Αντίθεση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Αντίθεση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Την πάγια αντίθεσή του στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εκφράζει και πάλι το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Στηρίζει το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος την Κυριακή 16 Ιουλίου, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους να υπάρξει κλείσιμο καταστημάτων.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση επισημαίνει πως «η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη χαριστική βολή τόσο στους εργαζόμενους στο εμπόριο όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές». Το Εργατικό Κέντρο εκτιμά ότι «με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει θα είναι η εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις» και σημειώνει: «Είναι δεδομένο το γεγονός ότι η ελληνική οικογένεια δεν έχει έλλειψη χρόνου για αγορές, αλλά έλλειψη χρημάτων. Πολλοί εργαζόμενοι στο εμπόριο που εργάστηκαν τις Κυριακές παραμένουν απλήρωτοι. Ηδη πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ στην πράξη δουλεύει πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς μάλιστα πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό, πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75%, ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας».

Ακόμα, το Ε.Κ. Καλαμάτας καλεί «όλους τους εργαζόμενους κάθε κλάδου, αλλά και τους πολίτες στο σύνολό τους, να μην συναινέσουν εμπράκτως στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων». Και παρατηρεί πως «στόχος μας είναι να παρακινήσουμε τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις αγορές τους τις Κυριακές, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της επιλογής και της απόφασης».