Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 20:50

Συνεχίζεται η κόντρα για Φιλοσοφικό Κέντρο μεταξύ Δήμου Μεσσήνης και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Καλά κρατεί η κόντρα του Δήμου Μεσσήνης με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για το Φιλοσοφικό Κέντρο, στο οποίο η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών εγκαινιάζει την ερχόμενη Δευτέρα τη λειτουργία μεταπτυχιακού τμήματος.
«Οι όροι της 5ετούς παραχώρησης του κτηρίου από το δήμο στο Πανεπιστήμιο είναι βέβαιο ότι δεν έχουν εκπληρωθεί. Γι’ αυτό και μας ξενίζουν τα βιαστικά και προσχηματικά εγκαίνια, ελάχιστο χρόνο πριν παρέλθει η 5ετία» είπε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Παράλληλα ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα παραστεί στα εγκαίνια, ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, δήλωσε χθες ότι έργα στο παραχωρηθέν κτήριο γίνονται ήδη από το 2008, αλλά η αργή πρόοδός τους είναι συνέπεια της άσχημης οικονομικής συγκυρίας. Ανήγγειλε δε ότι στο διάστημα 2011-12 θα λειτουργήσουν 3 μεταπτυχιακά στο Φιλοσοφικό Κέντρο, με 200 φοιτητές και 30 καθηγητές.

«ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ»


Ο δήμαρχος Μεσσήνης, μιλώντας χθες το μεσημέρι μπροστά από το Φιλοσοφικό Κέντρο, επέδειξε το μεγαλύτερο τμήμα του κτηρίου που παραμένει γιαπί, καθώς και τον εγκαταλειμμένο περιβάλλοντα χώρο που είναι πνιγμένος στα χορτάρια.
Τόνισε παράλληλα ότι η 30ετής περιπέτεια του κτηρίου πρέπει να τελειώνει και επισήμανε ότι από το Δεκέμβριο του 2006 -όταν και το κτήριο παραχωρήθηκε από το Δήμο Μεσσήνης στο Πανεπιστήμιο- μέχρι και πριν από μερικές ημέρες δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα:
«Είναι σαφές ότι η τέλεση των προσχηματικών και βεβιασμένων εγκαινίων και μερικά έργα της τελευταίας στιγμής δεν αρκούν να καλύψουν απραξία 5 χρόνων. Στις 15 Δεκεμβρίου το Φιλοσοφικό Κέντρο επιστρέφει στο Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος θα μπορέσει πλέον να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωσή του, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι θα διαθέσει χώρους του κτηρίου όποτε τους χρειαστεί το Πανεπιστήμιο».
Ανάλογου ύφους ήταν και η δήλωση της αντιδημάρχου Ελένης Τσέλιου-Μουρούφα, η οποία και με την ιδιότητά της ως νομικού δήλωσε πως το ΑΕΙ δεν κάλυψε τους όρους της παραχώρησης και επομένως το Φιλοσοφικό Κέντρο πρέπει από τις 15 Δεκεμβρίου 2011 να επιστρέψει στο Δήμο Μεσσήνης.
«Η σημερινή εικόνα του Κέντρου αλλά και ο πολυετής εμπαιγμός του δήμου, μαζί με τη διοργάνωση εγκαινίων την τελευταία στιγμή, προσβάλλουν τόσο τη νοημοσύνη μας όσο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα», είπε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ»


Τρεις αίθουσες είναι έτοιμες, και το διάστημα 2011-12 θα λειτουργήσουν 3 μεταπτυχιακά προγράμματα, είπε από την πλευρά της χθες το μεσημέρι η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.
Η πανεπιστημιακός πρόσθεσε ότι οι μέχρι τώρα εργασίες έχουν κοστίσει 70.000 ευρώ τα οποία προήλθαν από πιστώσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από χορηγίες, «αλλά και ιδίαις δαπάναις από τα μέλη ΔΕΠ» -όπως τόνισε- και συνέχισε:
«Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από το 2008, με όποιες οικονομικές δυνατότητες είχε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Δεν είχε έρθει η δημοτική αρχή να το ανοίξει και να δει ότι στο αμφιθέατρο είχαν ολοκληρωθεί σχεδόν τα πάντα. Μόνο τα πλακάκια βάλαμε τώρα στο αμφιθέατρο, ο χώρος αυτός ήταν έτοιμος. Τώρα φτιάξαμε κάποια πράγματα επιπλέον, δεν είναι δηλαδή μια ανακαίνιση η οποία χρονολογείται από τον τελευταίο μήνα ή τον τελευταίο χρόνο. Το έργο διαρκεί 4 ολόκληρα χρόνια, με όποιες οικονομικές δυνατότητες είχε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και όλοι όσοι βοηθήσαμε να ολοκληρωθεί αυτός ο χώρος».
Οπως είπε η Γ. Ξανθάκη, στόχος ήταν να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο με ένα ακόμα κτήριο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τους οποίους διέρχεται:
«Θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι θα ήταν πραγματικά ευχής έργο να είχε το Πανεπιστήμιο τις πολλές χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί όλος αυτός ο χώρος. Αλλά κι αυτό που έχει ανακαινιστεί, μέσα σε αυτή την οικονομική δυσπραγία, μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει όχι μόνο το έτοιμο μεταπτυχιακό, αλλά και το δεύτερο -της Ηθικής Αγωγής, το οποίο όλοι περιμένουν- το οποίο περνάει ήδη από το υπουργείο Παιδείας και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2012. Ενα επόμενο μεταπτυχιακό είναι της Φιλολογίας.
Μέσα σε αυτό το χώρο δηλαδή, στο ακαδημαϊκό έτος 2011-12, θα περιφέρονται πάνω από 200 σπουδαστές και περί τους 30 καθηγητές, μια πνευματική επικοινωνία, μια ζωντανή κυψέλη πνευματικής και πολιτιστικής εργασίας
Ως προς το αίτημα που ακούμε, να παραχωρηθεί, όπως αντιλαμβάνεστε το Πανεπιστήμιο έχει δώσει 70.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν τα χρήματα αυτά, τα οποία είναι χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε το αίτημα προς την τοπική κοινωνία, να συλλειτουργήσουμε τον χώρο αυτό για το καλό όσων κατοικούν στη Μεσσήνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και όλα θα προχωρήσουν καλά. Η βούληση η δική μας είναι ένας κλάδος ελιάς προς όλους ανεξαιρέτως».
Η Γ. Ξανθάκη καταλήγοντας δήλωσε ότι «στόχος των διδασκόντων και της διοίκησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών είναι η καλή συνεργασία με όλους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι τελικά θα αντιληφθούν αυτό το όραμα, αυτόν τον στόχο, και όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε για να ολοκληρωθεί αυτό το κτήριο. Ηδη έχουμε κάνει πρόταση στο Δήμο Μεσσήνης να το συλλειτουργήσουμε, μαζί όλοι να το συνεχίσουμε και να το ολοκληρώσουμε».