Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 08:34

Απόπειρα δήμευσης οικογενειακών τάφων στην Καλαμάτα

Απόπειρα δήμευσης οικογενειακών τάφων στην Καλαμάτα

Το ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει επιβάλει ΕΝΦΙΑ στους οικογενειακούς τάφους είναι γνωστό. Παρόλο που οι ιδιοκτήτες ή οι πρόγονοί τους έχουν πληρώσει για την αγορά του τάφου, ο δήμος θέλει και ετήσιο πανωπροίκι.

Και το παίρνει τα τελευταία χρόνια με το ποσό των 90 ευρώ. Φαίνεται όμως πως “τρώγοντας έρχεται η όρεξη” και πρόσφατα μάθαμε -από διαμαρτυρόμενους δημότες- ότι αποφασίστηκε αύξηση 66,5%. Δηλαδή η ταρίφα από 90 έφθασε στα 150 ευρώ.

Από αρμόδια πηγή όμως μαθαίνουμε ότι η αύξηση δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα αλλά επιβλήθηκε ως αντικίνητρο στη διατήρηση οικογενειακού τάφου. Του χρόνου δηλαδή μπορεί να το πάνε 250 ευρώ και τον μεθεπόμενο χρόνο 400. Διότι σου λένε, πόσο θα αντέξουν οι “πλούσιοι” να κρατάνε οικογενειακό τάφο...

Αντί λοιπόν να βρουν νέες θέσεις ταφής, με διευθέτηση των υπαρχόντων νεκροταφείων του Δήμου Καλαμάτας και τη δημιουργία νέων και σύγχρονων, βρίσκουν την εύκολη λύση. Με φορομπηχτικό τρόπο παίζουν με το συναίσθημα των συγγενών, για να τους αναγκάσουν να αποχωριστούν τον οικογενειακό τάφο και να τους στερήσουν τη δυνατότητα να θάβουν τους γονείς τους δίπλα-δίπλα.

«Ξανακοίταξέ το, κύριε δήμαρχε, διότι δεν σε τιμά αυτό που κάνεις. Ο οικογενειακός τάφος έχει συναισθηματική αξία και μεγάλη ιστορία πίσω του. Δεν μπορεί να τον δημεύσεις με οικονομικό εξαναγκασμό.

Σεβάσου λοιπόν τους νεκρούς, αν θέλεις να σε σέβονται οι ζωντανοί». Το μήνυμα αυτό έστειλε δημότης ιδιοκτήτης οικογενειακού τάφου.

Το προσυπογράφουμε.