Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 16:44

Ο “Πάμισος” στην Ελάτη

Γράφτηκε από την
Ο “Πάμισος” στην Ελάτη

Εκδρομή στην Ελάτη πήγαν οι Νησιώτες, την προηγούμενη Κυριακή. Ο Σύλλογος των Γαρζενικιωτών της Αθήνα με τον πρόεδρο Παν. Γιαννακόπουλο και τη γραμματέα Γιώτα Γιαννακοπούλου υποδέχθηκαν τους εκδρομείς και τους επιφύλαξαν εξαίρετη φιλοξενία. 

Αρχικά έγινε επίσκεψη στους Αγίους Αναργύρους, ένα μικρό μοναστήρι - ξωκκλήσι, όπου μοναχές από την Κρήτη, κάνουν κάθε χρόνο επίσημη λειτουργία με αρτοκλασία. Σειρά είχε η κεντρική εκκλησία του χωριού "Κοίμηση της Θεοτόκου" που χτίστηκε το 1842. Η Γιώτα Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Γαβράς αναφέρθηκαν διεξοδικά στην διαχρονική, πριν από τα επαναστατικά χρόνια του '21, σχέση των Γαρζενικιωτών με τη Μεσσήνη (Νησί), παρουσιάζοντας όχι μόνο ιστορικά στοιχεία,  αλλά και τα ονοματεπώνυμα Γαρζενικιωτών που μετεγκαταστάθηκαν στο Νησί, ιδιαίτερα την δεκαετία 1860. Μια ακόμα απόδειξη αυτής της σχέσης, είναι η δωρεά των δυο κεντρικών μανουαλιών από τους "κατοίκους της Μεσσήνης", όπως αναγράφεται στη βάση τους.

Ο καφές που ακολούθησε στο κεντρικό καφενείο-ταβέρνα του χωριού, προσφορά του Συλλόγου των Γαρζενικιωτών, ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Στο χώρο του καφενείου αναζωπυρώθηκε η σχέση των δυο Συλλόγων και δόθηκε η υπόσχεση και για επόμενες κοινές συναντήσεις.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σπήλαιο Κάψια. 


NEWSLETTER