Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 09:19

Διπλάσιοι θάνατοι από γεννήσεις στη Μεσσηνία το 2015

Γράφτηκε από την
Διπλάσιοι θάνατοι από γεννήσεις στη Μεσσηνία το 2015

 

Διπλάσιοι ήταν οι θάνατοι από τις γεννήσεις στη Μεσσηνία το 2015, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΣΠΕ, το 2015 στο νομό μας σημειώθηκαν 2.246 θάνατοι, έναντι μόλις 1.124 γεννήσεων, ενώ μόνο στον Δήμο Οιχαλίας -τον ίδιο χρόνο- οι θάνατοι ήταν περίπου 6 φορές περισσότεροι από τις γεννήσεις, καθώς υπήρξαν 204 θάνατοι έναντι μόλις 36 γεννήσεων.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΣΠΕ παρόμοια κατάσταση -διπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με τις γεννήσεις- καταγράφηκε το 2015 και σε άλλους 8 νομούς της Ελλάδας (Δράμας γεννήσεις 691 – θάνατοι 1.400, Κιλκίς γεννήσεις 538 - θάνατοι 1.156, Σερρών γεννήσεις 1.067 - θάνατοι 2.882, Αρτας γεννήσεις 477 - θάνατοι 1.010, Καρδίτσας γεννήσεις 787 - θάνατοι 1.612, Ευρυτανίας γεννήσεις 92 - θάνατοι 213, Φωκίδας γεννήσεις 207 - θάνατοι 467 και Λακωνίας γεννήσεις 545 - θάνατοι 1.195). Τον ίδιο χρόνο δε, στο Νομό Γρεβενών οι θάνατοι ήταν τριπλάσιοι των γεννήσεων (480 θάνατοι έναντι μόλις 151 γεννήσεων), ενώ σε όλους τους υπόλοιπους νομούς της χώρας οι θάνατοι υπερτερούν εμφανώς των γεννήσεων.

Για τον φετινό χρόνο, η ΑΣΠΕ δίνει στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα οποία οι θάνατοι έχουν φθάσει στους 103.767 και οι γεννήσεις είναι μόλις 74.537.

ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Με την ίδια ανακοίνωσή της, η ΑΣΠΕ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει διάφορα μέτρα υπέρ των πολυτέκνων, κάποια από τα οποία ανεστάλησαν λόγω των μνημονίων. Μεταξύ άλλων, εισηγείται:

1) Να επανέλθει το ποσοστό 20% για τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους στις πάσης φύσεως προσλήψεις στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο φορέα, διά μέσου του ΑΣΠΕ, όπως ίσχυε.

2) Να καθιερωθεί για τις πάσης φύσεως προσλήψεις των εκπαιδευτικών όπως το 20% προέρχεται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων, όπως ισχύει για τις προσλήψεις όλων των άλλων υπουργείων, προηγουμένων στις τοποθετήσεις των πολυτέκνων γονέων, που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα μέχρι και το 2011, αφού αυτοί είχαν αδικηθεί. Το μέτρο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αφού διορισμοί στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση θα γίνονται.

3) Να καθιερωθούν ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων τους, όπως ίσχυαν από το 1979 για 32 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, ώστε να μπορούν οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους να μετεγγράφονται σε αντίστοιχη σχολή που είναι πλησιέστερα στον τόπο μονίμου κατοικίας των γονέων τους ή σε πόλη που σπουδάζει άλλος αδελφός(η) τους.

4) Να συμπεριληφθούν και οι οργανώσεις των πολυτέκνων, όπως γινόταν για 30 χρόνια, στους φορείς διανομής φρούτων, λαχανικών κ.λπ., με αποτέλεσμα οι πολύτεκνοι πλέον να τα στερούνται.

5) Να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από το φόρο πολυτελείας, δεδομένου ότι απέκτησαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού εξ ανάγκης λόγω των πολλών παιδιών τους για την ασφαλή μεταφορά τους και να έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για τ’ αυτοκίνητά τους, όταν μάλιστα το σύνολο των εσόδων του κράτους είναι μόλις 1.600.000 ευρώ το χρόνο.

6) Να αυξηθεί το όριο εισοδήματος για τη διανομή τροφίμων παρεμβάσεως Ε.Ε. για τους πολύτεκνους.

Ζητεί ακόμα η ΑΣΠΕ μέτρα που αναγνωρίζει ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος -και ειδικότερα:

1) Να επανέλθουν, ως δημογραφικά κίνητρα, η επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και η επαναχορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, όπως γινόταν μέχρι το 2009, αφού το κόστος τους είναι μικρότερο από το κόστος του επιδόματος τέκνων και του λεγόμενου επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων.   

2) Να υπάρξει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και η εξαίρεση των γραφείων των πολυτεκνικών συλλόγων από τον παραπάνω φόρο, αφού τα Σωματεία Πολυτέκνων αποτελούν φιλανθρωπικά σωματεία και επιτελούν φιλανθρωπικούς σκοπούς.

3) Να επανέλθει το αφορολόγητο των παιδιών, όπως καθορίστηκε με τον Ν. 3842/2010 στα 25.500 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και να θεσπιστεί επιπλέον τουλάχιστον 5.000 ευρώ για κάθε ένα από το 5ο και επιπλέον τέκνα.

4) Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς

5) Ν’ απαλλαγούν οι πολύτεκνοι από την εισφορά αλληλεγγύης και ν’ αναγράφεται στη συμπλήρωση του εντύπου Α21, για τα πολυτεκνικά επιδόματα, εάν οι συμπληρούντες το έντυπο έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα και τον αριθμό μητρώου της ΑΣΠΕ.


NEWSLETTER