Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 16:33

Απεβίωσε στο Μόντρεαλ η Καλαματιανή Νάντια Μπρεδήμα - Ασημοπούλου

Απεβίωσε στο Μόντρεαλ η Καλαματιανή Νάντια Μπρεδήμα - Ασημοπούλου

Απεβίωσε στο Μόντρεαλ στις 11 Οκτωβρίου η καλαματιανής καταγωγής τ. πρόεδρος του Κόμματος του Κεμπέκ Νάντια Μπρεδήμα - Ασημοπούλου, η κηδεία της οποίας έγινε στον Καναδά στις 17 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του Μόντρεαλ, καθώς και της ελληνικής ομογένειας.

Η Νάντια Μπρεδήμα - Ασημοπούλου, κόρη του Καλαματιανού λογοτέχνη Πίνδαρου Μπρεδήμα και πρώτη ανιψιά του βουλευτή Αθηνών Ηλία Μπρεδήμα- είχε πρωτοστατήσει, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την περίοδο των σεισμών του Σεπτεμβρίου 1986 στην ενίσχυση της Καλαμάτας και ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε αρμόδιου υπουργού Θανάση Φιλιππόπουλου στο Μόντρεαλ.

Μηνύματα για τον θάνατο της μεσσηνιακής καταγωγής επιστήμονα και πολιτικού απέστειλαν το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, το Κόμμα του Κεμπέκ και το Ανώτατο Συμβούλιο Γαλλικής Γλώσσας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Γεννημένη στην Αθήνα το 1944, σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία, Οικονομική και Πολιτική Ιστορία, Πολιτική Οικονομία και Κοινωνιολογία. Ηταν κόρη του αλησμόνητου, φτασμένου Καλαματιανού λογοτέχνη Πίνδαρου και της Μαρίας Μπρεδήμα.

Πτυχιούχος των Πανεπιστημίων της Σορβόννης και του Μόντρεαλ. Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Κοινωνιολογία με πληθώρα δημοσιεύσεων κύρια στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ανέπτυξε μεγάλη επιστημονική δραστηριότητα (καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο Πολυτεχνείο στην έδρα Πολιτικής Οικονομίας και στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή του Μόντρεαλ). Διετέλεσε σύμβουλος στο υπουργείο Μεταναστεύσεως και σύμβουλος Ερευνας και Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Διηύθυνε επίσης το Γραφείο Θεσμικής Ερευνας και ήταν υπεύθυνη για θέματα που αφορούν στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική σκηνή του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ και σύντομα αναδείχθηκε πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κόμματος του Κεμπέκ και στη συνέχεια αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ίδιου κόμματος. Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Στη δραστηριότητά της αυτή οφείλεται και η στενή σχέση που διατηρεί το κόμμα με τα μεγάλα σοσιαλιστικά Δημοκρατικά Κόμματα της Ευρώπης και της Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Εκπρόσωπος του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Κοινωνιολόγων-Γλωσσολόγων  καθώς και πολλών άλλων οργανισμών. Το 1996 εξελέγη πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Γαλλικής Γλώσσας στο Μόντρεαλ όπου και παρέμεινε στη θέση αυτή έως και το 2005.

Η γαλλική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το έργο της και τιμώντας την προσωπικότητά της, της απένειμε τα παράσημα του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα και του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.