Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 21:25

Ευκλής: Εξόρμηση στο Καρβέλι 

Γράφτηκε από την

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του κ. Ιωάννη Ισσαρη προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων ''Η Παναγιά η Σιδηρόπορτα'', να γνωρίσουμε το ορεινό χωριό Καρβέλι του Ταϋγέτου και το καλντερίμι που ενώνει το Ανω με το Κάτω Καρβέλι, βρεθήκαμε εκεί, ώστε να απολαύσουμε και τη φθινοπωρινή άγρια φύση του βουνού μας. 

Στην πλατεία του χωριού μας περίμενε ο κ. Ισσαρης, ο οποίος μας πληροφόρησε για την ιστορία του τόπου του, μας ξενάγησε στο γραφικό χωριό του και τέλος με οδηγό τον ίδιο πήραμε το παλιό μονοπάτι που συνδέει τα δύο χωριά.

Οσο ανηφορίζαμε, νιώθαμε ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή, τότε που οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να διανύουν τέτοιες αποστάσεις διασχίζοντας το βουνό με τα πόδια, γεγονός που είχε τη δυσκολία του μα και την ομορφιά του. Περπατήσαμε στο λιθόστρωτο μονοπάτι, μα περάσαμε και από απόκρημνες πλαγιές, θαυμάζοντας κάθε τόσο τα λευκά κρινάκια και τα κυκλάμινα, που ξεπρόβαλλαν μέσα από τα βράχια, τα ρείκια και τις κουμαριές, φορτωμένες με κατακόκκινα κούμαρα, τα χρυσοκίτρινα φυλλώματα των δέντρων, ενώ ευωδιές από θυμάρι και φασκόμηλο ξεχύνονταν στον αέρα. Τέτοιες στιγμές ξεχνά κανείς τον ασθματικό ρυθμό της ζωής στην πόλη και αντλεί κάτι από την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης.

Στο διάβα μας συναντήσαμε πολλές ξεχασμένες πια τοποθεσίες, όπως την ''Τίκλα'', το ''Παλιόκαστρο'', σημείο ανακοπής της τουρκικής εισβολής προς το Καρβέλι, τον ''Αετό'', με την εξαίρετη θέα προς τον Μεσσηνιακό Κόλπο, ''το Χάνι του Μπεσσή'', πανδοχείο της παλαιάς εποχής, όπου έβρισκαν ξεκούραση όσοι ταξίδευαν από Καλαμάτα προς Σπάρτη και αντίστροφα και ''το Καμίνι του Μουτζουρόγιαννη'', χώρο παραγωγής κάρβουνου. Στο τέλος της διαδρομής μάς υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι λιγοστοί κάτοικοι του Κάτω Καρβελίου ή ''Χανάκια'', όπως ονομαζόταν παλιά.

Η ημέρα έκλεισε με φαγοπότι, χορούς και γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα στα Περιβολάκια σε τοπική ταβέρνα, δίνοντας ραντεβού στο Μπίλιοβο την επόμενη Κυριακή (12/11/2017).

* Ευχαριστούμε θερμά όλους τους πεζοπόρους μας, τον κ. Iσσαρη για την πρόσκληση, την Α’ aντιπρόεδρο του “Ευκλή” Ελένη Οικονομοπούλου, που αγαπά τον Ταΰγετο, μιας και κατάγεται από τη Νέδουσα και διοργανώνει με τόσο κέφι τις εξορμήσεις μας, τον Διονύσιο Καλογερόπουλο, τον Σπύρο Κάραλη, την Aντζελα Τοτάκη και τον Κωνσταντίνο Κορομηλά, που βοηθούν πάντα τους πεζοπόρους στα δύσβατα σημεία, την ιατρό βιοπαθολόγο Γεωργία Κυριακοπούλου για την παρουσία της και τέλος το μέλος του “Ευκλή” Γεώργιο Κότση, που πάντα φροντίζει με το αγροτικό του, ώστε οι εκδρομείς να μην συναντήσουν καμία δυσκολία.

 

 

Ελένη Οικονομοπούλου