Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 08:01

Εκδήλωση μνήμης για τους 534 εκτελεσθέντες της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση μνήμης για τους 534 εκτελεσθέντες της Καλαμάτας (βίντεο)

“Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός” ήταν το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής, στο νεκροταφείο Καλαμάτας, για τους 534 πατριώτες που εκτελέστηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου 1944.

Οι εκτελέσεις έγιναν στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι πατριώτες θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στα παλιά Σφαγεία, στην άμμο, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.

Για το ιστορικό των εκτελέσεων η αντιστασιακός Πότα Κακκαβά που τα έζησε σημείωσε ότι «το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944, ημέρα αγοράς για την Καλαμάτα, οι Γερμανοί έκλεισαν την ανατολική πόλη από την Υπαπαντή και συνέλαβαν 1.800 άτομα, καθ’ υπόδειξιν, από Ελληνες “πατριώτες”. Στην αρχή επέλεγαν, αλλά σταμάτησε η επιλογή, γιατί μαθεύτηκε η μάχη στον Αγιο Φλώρο με τον ΕΛΑΣ, όπου σκοτώθηκαν 6 Γερμανοί».

Απαντώντας σε αυτούς που επικρίνουν τις πράξεις αντίστασης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, λόγω των αντιποίνων - εκτελέσεων που ακολουθούσαν, αναρωτήθηκε, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της αντίστασης: «Τι έπρεπε να κάνει ο λαός, να υποδουλωθεί;».

Συνεχίζοντας την αφήγηση - ενημέρωση για τα γεγονότα, η κ. Κακκαβά παρατήρησε πως «όταν πήγαμε στο στρατόπεδο για να τους πάμε τρόφιμα και ρούχα, μας είπαν ότι πήγαν εργάτες στη Γερμανία. Ομως, το αίμα το βλέπαμε, έτρεχε νερό στη Λακωνικής και στη Φαρών που σταμάτησε». Πρόσθεσε ότι «μετά την απελευθέρωση πήγαμε και αρχίσαμε να τους ξεχώνουμε από την άμμο. Τους 14 πρώτους τους θάψαμε στο νεκροταφείο του Αβραμόγιαννη. Στη συνέχεια οι Εγγλέζοι τους έβγαλαν και τους έβαλαν στη σειρά, και ήταν 520». Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι συγγενείς των εκτελεσθέντων ήθελαν να κρύψουν τις εκτελέσεις, γιατί «όποιος είχε εκτελεστεί, θεωρείτο προδότης».

Η Πότα Κακκαβά τόνισε ότι μετά τα Καλάβρυτα, όπου οι Γερμανοί σκότωσαν 1.147 πατριώτες, είναι η Καλαμάτα - και ολοκλήρωσε με δίνοντας τα δικά της μηνύματα: «Ποτέ πόλεμος, ποτέ φασισμός. Την αναγνώρισή τους ζητάμε. Είμαστε το μόνο κράτος που δεν πήραμε αποζημιώσεις. Ακολούθησε η κατάρα του εμφυλίου, που συνεχίζεται και σήμερα. Σταματήστε το εγώ, το εσείς, φταίτε οι κυβερνώντες. Φταίτε όλοι μωρέ, θέλει ειρήνη και αλήθεια ο λαός».

Ακολούθησε προσκλητήριο των νεκρών και κατάθεση στεφανιών από τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη, το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας - σμήναρχο (Ι) Πέτρο Ντουλαπσή, την πρόεδρο της Ενωσης Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου Μεσσηνίας Σταυρούλα Μεταξά και, εκ μέρους των οικογενειών των εκτελεσθέντων, από την Π. Κακκαβά.

Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.


NEWSLETTER