Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 16:39

Μεσσηνιακές διακρίσεις στο διαγωνισμό Ρομποτικής στο Γαλάτσι

Γράφτηκε από την
Μεσσηνιακές διακρίσεις στο διαγωνισμό Ρομποτικής στο Γαλάτσι

 

Αξιόλογο στίγμα άφησαν οι μαθητικές ομάδες της Μεσσηνίας στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον “WRO Hellas” με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στα τελικά αποτελέσματα, οι κατατάξεις ανά κατηγορία έχουν ως εξής: - Δημοτικό: θέμα “Εποικισμός του Αρη”: στις θέσεις 10 – 20, ομάδα “Space Oxygen” από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Θέσεις 41-84 “kalamata22robotics” από το 22ο Δημοτικό Καλαμάτας. Δημοτικό, θέμα “WeDo 2.0 ποδόσφαιρο”: στην κατηγορία αυτή “αγωνίστηκαν” οι “BougaBots” από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Γυμνάσιο: “Βυζαντινή Αυτοκρατορία και επικοινωνίες (φρυκτωρίες)”: θέση 7 “Kalamata Storm 3” Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας. Θέση 12 “ Kalamata Storm 4” Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας. Θέση 18 “ BougaBots 1” από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Θέσεις 25+ Kalamata Storm 10 Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας Θέσεις 25+ Kalamata Storm 7 Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας Θέσεις 25+Kalamata Storm 8 Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας

Λύκειο “ Αειφόρος ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα”: θέση 25 “GreenTitans” από το Λύκειο Μεθώνης.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας, ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας Απόστολος Ασημακόπουλος, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως στο διαγωνιστικό μέρος της κατηγορίας Regular Γυμνασίου και με νέο πλαίσιο κανόνων φέτος, που καθιστούν την κατηγορία ακόμα πιο απαιτητική για τους μαθητές, διαγωνίστηκαν 5 ομάδες μαθητών Γυμνασίου του ΚΡΠΚ, ανάμεσα σε 75 περίπου ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό της Αθήνας από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Από αυτές, οι 2 κατάφεραν στους δύο προκριματικούς γύρους να συγκεντρώσουν βαθμολογία ικανή να τις κατατάξει στις 24 καλύτερες, που στη συνέχεια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν «τη μυστική αποστολή». Πρόκειται για μία έξτρα δοκιμασία που δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή σε μαθητές και προπονητές, παρά δίνεται στους μαθητές ως «κανόνας έκπληξη», 10 λεπτά μόλις πριν την έναρξη του 1ου έξτρα διαγωνιστικού γύρου. Από τη δοκιμασία της «μυστικής αποστολής» περνούν επιτυχώς μόνο εκείνες οι ομάδες που είναι σε θέση να συνεργαστούν αποδοτικά, ώστε να σχεδιάσουν τη λύση ενός προβλήματος που δεν τους είναι από πριν γνωστό, να ρυθμίσουν την ρομποτική τους κατασκευή σωστά και να την προγραμματίσουν, ώστε να λύσει το πρόβλημα με επιτυχία. Κάτι τέτοιο συνέβη για πρώτη φορά στο διαγωνισμό και το ενδιαφέρον κορυφώθηκε, καθώς όλοι οι θεατές περίμεναν να δουν ποια ομάδα θα κατάφερνε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της «μυστικής δοκιμασίας» μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Οι δύο ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό δοκίμασαν λύσεις που θα τους έφερναν τους παραπάνω πόντους της «μυστικής δοκιμασίας». Τελικά όμως από τις 24 καλύτερες ομάδες, μόνο οι 3 κατάφεραν να πάρουν τους πόντους και να σκαρφαλώσουν στις 3 πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα “Kalamata Storm 3”, με τους μαθητές Αγγελική Ζέρβα, Νικόλα Μωραΐτη και Αλέξανδρο Βασιλέρη του Γυμνασίου Πεταλιδίου και προπονητή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του ίδιου Γυμνασίου Λουκά Δημόπουλο ισοβάθμησε στην 4η θέση με 7 άλλες ομάδες που συγκέντρωσαν το μέγιστο αριθμό πόντων (750 πόντοι που αντιστοιχούν σε πλήρη επίλυση της βασικής πρόκλησης).  Κατετάγη τελικά στην 7η θέση λόγω της αλλαγής των κανονισμών, λίγες ημέρες μόλις πριν την διεξαγωγή του τελικού. Επίσης στην 11η θέση, ισοβαθμώντας με μία άλλη ομάδα, κατετάγη η ομάδα “Kalamata Storm 4”, με τις μαθήτριες Παναγιώτα Κρασοπούλου και Ανθούλα – Μαρία Κρασοπούλου του 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας και Αναστασία Ντυμένου του Μουσικού Γυμνασίου Καλαμάτας και προπονητή πάλι τον κ. Δημόπουλο.

Οπως κάνει γνωστό ο κ. Ασημακόπουλος, στην 18η θέση και μέσα στις 24 καλύτερες ομάδες της κατηγορίας Regular γυμνασίων σε πανελλήνια κλίμακα κατετάγη ομάδα επίσης από την Καλαμάτα, ενώ ομάδα από την πόλη βρέθηκε ανάμεσα στις 20 καλύτερες και στην κατηγορία Open Δημοτικών, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχει αναπτυχθεί η εκπαιδευτική ρομποτική στη Μεσσηνία. Οπως γίνεται τέλος γνωστό, ήδη το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο ταξίδι του που θα είναι η Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO που ξεκινά κάπου στο τέλος Μαΐου και καταλήγει στην Ταϋλάνδη τον ερχόμενο Νοέμβρη.


NEWSLETTER